Wat Pho: Hvis du bare skal se ett tempel i Bangkok

REISE TIL: BANGKOK, THAILAND

Jeg lærte det på min første lengre reise til Italia: Du kan ikke se alle flotte kirker i landet. Det samme er tilfellet for Bangkoks templer.

Det er 40.717 buddhistiske templer (på thai kalt wat) i Thailand, og hovedstaden er intet unntak. Wikipedias liste over de viktigste i byen teller 44 av dem.

Derfor må du velge. Jeg fulgte Lonely Planets råd og gikk til Wat Pho, hvor du ifølge guidebokforlaget finner den største liggende Buddha-statuen i Bangkok, den største samlingen Buddha-avbildninger (394 statuer) og – omtrent like viktig – litt færre turister enn i Wat Phra Kaew.

Det hellige saltreet

Sumpand Poumpern skulle ha 200 baht (50 kroner) for en omvisning. Det var vel anvendte penger. 64-åringen hadde selv vært munk – i Thailand er idealet at alle menn skal ikle seg safrankjortel minst én gang i livet, og alle offentlig ansatte har krav på tre måneders permisjon for å bli munk.

Guide i Bangkok-tempelet Wat Pho
Sumpand Poumpern under et av de mange hellige trærne i tempelet.

Nå spedde han på karmaen ved å jobbe på et hellig sted. Selv starten på omvisningen hadde en baktanke.

Den foregikk under et hellig saltre, hvor han etter beste evne forsøkte å gjøre Bangkoks og tempelets historie forståelig. Wat Pho ble bygd før kong Rama I gjorde Bangkok til hovedstad – ja til og med før perioden da Thonburi tvers over elva for Wat Pho var hovedstad.

Dermed ble det en innfløkt beretning om konger og fiender, tap og triumf, alt sammen under saltreet.

– Buddha ble født under et saltre. Jeg lot deg stå under det slik at du skal få suksess, treet er nemlig hellig, sa han.

– Smitter lykken også på deg?

– Ja. Det er derfor jeg valgte dette yrket. Neste gang du reiser hit, er jeg kanskje rik. Jeg kjøpte lodd i lotteriet, så hvorfor ikke? smilte han.

Mer lykke: Les om et av Bangkoks mest spesielle markeder, amulettmarkedet!

Løver, soldater og Buddha-statuer

Vi gikk videre. På hver sin side av hovedmuren sto to kinesiske soldater og to kinesiske løver.

– De vokter tempelet, forklarte Sumpand.

Kinesisk soldat i Wat Pho
En kinesisk soldat vokter over Wat Pho, og alle dets turister nå som tempelet har blitt blants Bangkoks fremste severdigheter.

På innsiden av Phra Rabiang sto Buddha-statuene på rekke og rad. De viste Buddha mens han overvant ondskapen, ifølge guiden. Foran statuene sto offergavene: Tre røkelsespinner, to stearinlys og blomster.

– Hver statue tilhører en familie som ofrer til den og dekker den med gull når det slites bort. Hvis det går for lang tid uten at familien kommer, blir statuen ledig for noen andre, sa min eks-munk.

Han la til at de eldste statuene i tempelet var nærmere 1000 år gamle. Om noen familier hadde fulgt sin statue like lenge, sa han ingenting om.

Phra Rabeang Wat Pho
Buddha-statuene i Phra Rabiang. Foto: Wikipedia

Munkenes ordinering

Plutselig ble hele Wat Pho fylt av sang. Det var en nagaseremoni, forklarte Sumpand. 200 buddhistiske menn var samlet i Phra Ubosot, den aller helligste hallen i tempelet, for å ordineres til munker. Foran dem lå tre måneder – for noen av dem enda lenger – med meditasjon og tempelplikter, avholdenhet og ett måltid om dagen i tempelets sørlige del, sankhawat. Det er en del hvor vanlige turister ikke får gå, de må holde seg til den nordlige delen, phutthawat.

Men like fullt. Jeg misunnet dem ikke. Så er jeg heller ikke født i Thailand, hvor det gir prestisje å kunne avse et familiemedlem til klosterlivet.

Les mer om mine tre dager som novise i et buddhistisk kloster her!

Så mye hell og lykke

Ved en annen bodhisattwa, denne gang en kjærlighetsgud, var det tid for ønsker. Det er fordelen med en guidet tur. Du får hjelp til å skaffe deg lykke i kjærlighet. Det sto én gud på hver side, jeg framsa et ønske til dem begge. Deretter slo jeg tre slag på klokka. Nå kunne Tone bare dukke opp.

Sumpand var imidlertid ikke ferdig med sine hjelpsomme dåder til sin norske Bangkok-turist. Hele tempelet var jo en eneste stor lykkekilde mer enn en severdighet. Dermed ledet han meg under det 150 år gamle bhoditreet, hvor han samlet løv til meg.

– Også de bringer lykke. De kan bli til en amulett, foreslo han.

Badeferie i Thailand? Les om tre nesten øde øyer!

Bangkoks største liggende Buddha

Den aller største attraksjonen i Wat Pho, også i fysisk forstand, er likevel den liggende Buddha-en. Den er Bangkoks største. Og vi snakker om en virkelig gigant!

Liggende Buddha i Wat Pho i Bangkok
Den er stor, den liggende buddhaen.

Buddhaen lå innenfor en dør voktet av to soldater fra tangdynastiet. Men jeg vet ikke egentlig hvor mye bevoktning den trengte. Det er ikke lett å flytte en 46 meter lang og 15 meter høy statue kledd i gull!

Giganten lå og hvilte innenfor en like lang søylerad, som jeg gikk fram og tilbake langs for å prøve å skaffe meg et godt overblikk over mesterverket.

Tempelets Buddha er en av Bangkoks største severdigheter, likevel hvilte en slags sakral stemning over rommet. Fra et eller annet sted sivet musikk inn i hallen, og blandet seg med rytmiske, metalliske klang som fra en tamburin.

Det var ingen tamburin. Da jeg rundet hjørnet på vei ut, så jeg at klangene kom fra folk som slapp mynter i ønskekrukkene langs bakveggen. Også dette skulle gi hell. For 20 baht (fem kroner) fikk jeg en skål full av mynter, og sluttet meg til rekka av folk som ofret. Én mynt i hver av de 108 krukkene mens jeg tenkte et ønske for hver mynt.

Med så mange ønsker viet jeg et av dem til Sumpand.

– Hadde du nok mynter til å nå fram til den siste krukka? spurte han etterpå.

– Ja. Jeg hadde til og med noen til overs. De la jeg i den siste.

– Kanskje det betyr at du alltid vil ha penger.

Hvordan tempelets ånder skulle vite at akkurat min skål ville havne i hendene til en nordmann – med Oljefond og lakseindustri og sosialdemokrati i reservekontoen – aner jeg ikke. Men jeg takket for omvisningen med noen ekstra baht til guiden, og gikk ut.

Guide i Wat Pho
Sampand utenfor et av tempelets bygg. Som alltid kunnskapsrik, slik en god guide skal være.

Ingen flere templer på meg

Det hadde mørknet. Jeg gikk fort forbi buddhastatuegata, og forbi verkstedene, trillevognene og wokbodene hvor matosen fylte fortauet med velluft. Jeg var sliten. 394 buddhaer. 108 myntkrukker. Kongerekker og guddommer. Nå ville jeg bare hjem. Jeg spiste en Pringles-pakke på hotellrommet som middag, og sovnet.

Og neste dag tenkte jeg: Flere templer? Ikke denne karen. Jeg har sett ett, har forstått litt og jeg har innsett at det meste vil forbli en gåte.

Og når alt kommer til alt, har Bangkok mye mer enn bare templer å by på. Men at du bør se ett mens du er der, det er sikkert og visst.

Du kan likevel se flere templer på kartet nederst på sida.

Følg Det vonde liv på Facebook!

Wat Pho-tempelet i Bangkok
Tempelet like før det mørknet.
Inngangen til Wat Pho
Inngangen til Wat Pho. Du skjønner at det ikke er en helt vanlig port…

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.