Lykken til salgs på Bangkoks markeder

REISE TIL: BANGKOK, THAILAND

I Bangkok er lykke til salgs for penger. Og nei, det skal ikke handle om sexturisme (i den grad det skulle gi noen lykke, da). Det er hell og lykke jeg snakker om.

For den slags skal du gå til Thanon Maharat, til amulettmarkedet. Der, like nordvest for Bangkoks Grand Palace, er bordene fulle av medaljer, kongeportretter og små buddhaavstøpninger, og få handler blir gjort uten at gjenstanden er finstudert med lupe.

– Jeg ser etter amulettene som gir mest hell, forklarte Chinnaphong Korn (55) mens han strøk hendene rundt på bordet etter neste aktuelle objekt.

Chinnaphong hadde jobbet på gatemarkedet i en mannsalder, helt siden han var ung. Nå var han over middagshøyden. Høye viker hadde skåret inn i hårfestet, og manken var på full fart mot en lys gråfarge. Bare øynene holdt stand, i hvert fall med den fingerneglstore lupen foran dem.

– Jeg sjekker at de virkelig er gamle, ikke bare at de utgir seg for å være det, sa han.

amuletter i Bangkok, amulettmarked
Hver eneste lovende amulett studeres nøye før Chinnaphong Korn eventuelt kjøper.

For alder er lik lykke, i hvert fall når det er snakk om amuletter. Eller, for å være presis, amuletter og talismaner. En amulett, kjent som pra, viser ifølge New York Times omrisset til en berømt munk. Forestiller votivsmykket et hellig symbol som Buddha, en elefant, ape eller bøffel, er det en kreung rang, eller talisman.

Les også om det fantastiske Wat Pho-tempelet i Bangkok!

Alder gir styrke

– En amulett kan gi hell, lykke, makt, penger, kjærlighet, helse… Noen er gamle, andre nye. Jo eldre de er, jo kraftigere er de. Så svært gamle amuletter er også meget dyre, fortalte Ban Chuang, som hadde et bord lenger nord i gaten.

Så vet du det, hvis en porsjon flaks skulle friste mer enn billige klær og piratsolbriller når du besøker Bangkok. Du vil ikke være alene. De aller fleste thailendere har en amulett rundt halsen for å komme nærmere Buddha.

Ekte og falske amuletter i Bangkok

Men som turist og amulettnovise bør du nok egentlig styre godt unna hele markedet i Thanon Maharat, ifølge Thaiamuletsales.com. Eller alle andre gatemarkeder i Bangkok eller Thailand generelt, og kjøpe dem direkte fra templene. Så sant du er ute etter ekte vare, da, og ikke en etterligning laget av det nettsiden beskriver som «gullsmeder, håndverkere og svindlere».

De ekte amulettene er små votivsmykker som munkene gir som takk for donasjoner til tempelet sitt. Disse votivene er laget enten av tempelet selv, eller av kunsthåndverkere som produserer dem for dem.

Men med tida, år på år på år etter at donasjonen og votivsmykket ble gitt, blir smykket til en lykkebringer, i hvert fall for buddhistene. Andre amuletter kan ha blitt plassert under en stupa da den ble bygd, og senere kommet fram i dagslyset da stupaen falt. Slike amuletter kan inneholde aske fra gamle tempelbygg eller hårstrå fra berømte munker, og gjett om den slags gir ekstra styrke!

Amuletter, amulett
Falsk eller ekte, det er spørsmålet nå du skal kjøpe en amulett.

Styrke gis også gjennom amulettens historie. Hvis den allerede har gitt bæreren beskyttelse, for eksempel gjennom å overleve en trafikkulykke, øker verdien.

Men ikke alle tror på evnen til å beskytte. Selv noen munker tar avstand, og mener det hele har utartet til et kynisk spill for å dra inn penger.

– Materialisme og amuletter har dratt folk bort fra kjernen i Buddhas lære, har abbeden Phra Payom Kalayano uttalt til Reuters.

Blomstermarkedet i Bangkok

Blomstermarked i Bangkok, Pak Klong Talad
Blomstermarkedet Pak Klong Talad er nok en litt enklere tilgjengelig severdighet. Og du kan kjøpe deg lykke her også.

Så kanskje du skulle gå for blomster eller en blomsterkrans i stedet. Også de bringer ifølge buddhistene lykke. I hvert fall er de vakre.

Og det er også blomstermarkedet Pak Klong Talad i Chak Phet Road, et par kilometer lenger sør i Bangkok. Der selger de alt fra jasmin, tulipaner og krysantemum til lotusblomster. Hvit lotus symboliserer åndelig renhet, rosa symboliserer Buddha selv, rød står for kjærlighet og blå lotus viser til visdom. Da er det bare å velge. Eller du kan gå for den fargen du liker best. Du er tross alt turist.

Les også om tre thailandske øyer nesten uten turister!

Blomstermarkedet Pak Klong Talad i Bangkok
Blomsterkranser bringer ifølge buddhismen lykke. Så hvorfor ta sjanser?
Båt i Bangkok
En av Bangkoks mange elvebåter dekorert for litt ekstra hell og lykke.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.