Feng shui og kanonen midt i Kuala Lumpur

REISE TIL: KUALA LUMPUR, MALAYSIA

Jeg innrømmer det gjerne: De første par dagene lot jeg meg lure til å tro at Kuala Lumpur var som her hjemme, bare større. Høyhusene var av glass og stål, på veiene var det kø og neonskiltene lokket – eller truet – med Starbucks, Subway og den digre, gule M-en med ovale linjer. Omtrent like eksotisk som Hamburg, altså.

Jeg har hørt mange snakke varmt om den malaysiske hovedstaden, men selv ble jeg ikke sjarmert. For meg ble Georgetown den store beholdningen i det asiatiske tigerlandet. Men Kuala Lumpur er en by du neppe kommer unna. Og den har sine sider.

Kanonen i gata

Det skulle det vise seg da guiden Pong ba sjåføren stoppe bilen. Jeg hadde heller ikke da særlig høye forventninger til hva som skulle komme. Og i hvert fall ikke da han begynte fortellingen sin slik:

– Ser dere skyskraperen til venstre? Den tilhører forsikringsselskapet ING. Da de bygde rulletrappene sine, la de dem i kryss.

«Milde telefonkatalog, stopp den mannen fra å prate. Kjør!» tenkte jeg der jeg satt i baksetet.

Heldigvis lot jeg min gode oppdragelse vinne. Dermed fikk jeg oppdage hvordan det vestlige bare er en tynn ferniss i Malaysias hovedstad – og hvorfor i alle verdens dager det står en kanon langs en av KLs hovedgater.

Les også om de hellige Batu Caves like utenfor KL!

Harmoni og feng shui

Bak fasaden gjemmer fenomenet feng shui seg – en eldgammel kinesisk kunst i å plassere og arrangere rom for å oppnå harmoni. Feng shui er ikke bare forbeholdt Malaysia. Opprinnelig stammer læren fra Kina.

Trump Towers, New York, globus, feng shui
Trump Tower og globusen en feng shui-mester fikk ham til å bygge utenfor.

Navnet betyr «vann og vind», men meteorologi er det ikke snakk om. Læren, som er over 3000 år gammel og har sitt opphav i taoisme, forteller hvordan byer, landsbyer og bygninger står i forhold – til seg selv og omgivelsene.

Det hele reguleres av gamle tekster og metoder, samt det spesielle luopan-kompasset. Ideelt skal hele grunnplanen følge prinsippene, men ellers fins det metoder for å bøte på ubalansene. Det kan dreie seg om planter eller små fontener, eller større ombygginger.

Bare se på Trump Tower i New York. Der fikk klovnen presidentkandidaten hjelp av feng shui-mesteren Pun-Yin for å bedre bygningens ehhh… karma. Det resulterte ifølge The Guardian i en metallkule utenfor for å reflektere den dårlige energien fra Columbus Circle, tefarget glassfasade, og flytting av hovedinngangen, fra trafikkmaskina Columbus Circle og rundt til sida som vender ut mot Central Park.

Bommerter i Hong Kong

Bank of China, feng shui, Hong Kong
Bank of China (t.v.) er ifølge feng shui-reglene en skikkelig versting. Se vinklene på toppen av bygget.

Hvis han satser mot et asiatisk marked, var det muligens et klokt trekk av Trump. Hvis du bommer på den kinesiske balansekunsten, kan det nemlig gå riktig gærent. Sør på Hong Kong Island står en hel leilighetsblokk som spøkelseshus på grunn av dårlig energi.

Etter Trumps utspill som politiker å dømme, er det egentlig rart at han ikke har fått satt opp en kanon utenfor tårnet sitt. For også det har vært brukt som feng shui-løsning.

Dårlig energi fra nabobygget til Bank of China skal ha fått Hong Kongs første chief executive, Tung Chee-Hwa, til å nekte å bo i byens Goverment House. Bankbyggets skarpe hjørner – som stikkende kniver – har også gitt en skikkelig nabofeide, akkurat som mellom finansgigantene i Kuala Lumpur: Bankens nabo HSBC skal, igjen ifølge The Guardian, ha plassert liksom-kanoner på taket, som peker rett mot Bank of China.

Finansverdenens feng shui-pirater

Men tilbake til Kuala Lumpur, hvor det ikke er snakk om noen liksomkanon. Utover det innså jeg raskt at vi fjeldaber trolig kan glemme å forstå hele betydningen av denne asiatiske læren om harmoni. Så les i stedet Pongs beretning:

– Krysset, som en saks altså, er dårlig feng shui for firmaet i bygningen tvers imot, Menara Bousted. Så Menara Bousted satte opp en kanon utenfor sitt kontor, rettet mot ING. Slik skyter de altså dårlig energi tilbake, fortalte han.

Petronas Towers, Kuala Lumpur, KL, Malaysia
Jeg tok dessverre ikke bilde av kanonen det er snakk om, jeg satt jo midt i en bil. I stedet får dere nyte (?) Petronas Towers.

Jeg glante. Og ganske riktig. Her kunne Johnny Depp ha lekt pirater i Karibia, fra tomta til en moderne bank.

Men kanonen ble ikke siste ord i feng shui-krigen. ING har nemlig satt opp et speil på veggen, akkurat der en kanonkule ville treffe.

Så slik har det seg at en liten flik av KLs forretningsstrøk den dag i dag er en krigssone. Og at du som turist likevel kan ferdes der trygt. I hvert fall inntil Menara Bousted  kommer med sitt neste mottrekk. Kanskje blir det en McDonalds-restaurant. Om ikke det er dårlig feng shui, vet ikke jeg.

Her kan du lese mer om hvorfor jeg elsker Hong Kong – uten at det handler om balansen mellom vann og stål og sånt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.