REISE TIL: FORSKJELLIGE STEDER I AFRIKA
Ordet safari betyr kort og godt «reise» på swahili. For oss nordmenn – og de fleste andre turister – er betydningen likevel langt mer spesifikk:
En safari er en reise hvor målet er å se ville dyr i sitt rette element.
Safarituren er som regel svært dyr, men kan også være en opplevelse for livet. Så høyt opp i «den store afrikanske himmelen» (fast Afrika-klisje) skal jeg ikke skryte denne A–Å-guiden. Men noe kan du nok plukke opp.
Og hvis du er som meg, er det alltid spennende å se hva artikkelenforfatteren har klart å spa opp for å fylle bokstavene Q, W, Y, Æ, Ø og Å.
Safari A–G
A: Akasie. Savannetrærne som sammen med gress danner safarilandskapet. Det fins en rekke typer, bare i Serengeti er det godt over 50 forskjellige arter. Mange av dem har torner, til tider både lange og sterke.
B: Big five er samlebetegnelsen på løve, elefant, bøffel, leopard og neshorn. Uttrykket ble skapt av jegere og henspiller på de fem afrikanske dyreartene som er vanskeligst å felle til fots.

C: Campingsafari. Den billigste formen for safari, der man slår opp og overnatter i telt på spesielle campingområder, gjerne inne i nasjonalparkene. Dusj- og toalettforholdene kan være svært enkle, mange mener at campingsafari til gjengjeld har best mat, siden hver gruppe har sin egen kokk.
D: Dollar. Selv om landene (bortsett fra Zimbabwe) har egne nasjonale valutaer, er amerikanske dollar fortsatt kongen på safari. De fleste selskapene oppgir prisen i dollar, og du bør ta med deg noen hundre som sikkerhet siden afrikanske minibanker kan være upålitelige. Pass også på å ha dollar i cash til å betale visum på flyplassen eller grensen. Guidene vil også gjerne ha tips i unaiten-penger.

E: E-post: Den beste måten å bestille en safari, spesielt hvis du vil ha den billig. Send e-post til flere aktuelle selskaper og be om ruteforslag, spesifisering av utstyr og hva som er inkludert, og prisen. Du bør for all del ikke bestille safari fra folk du treffer på gata. Seriøse safariselskaper markedsfører ikke turene sine på denne måten.
F: Flystriper. Mange nasjonalparker ligger langt unna store byer og internasjonale flyplasser. De fleste har imidlertid små flystriper, og flere selskaper tilbyr charterflyvninger til folk med mye penger og dårlig tid.
G: Game drive. De aller fleste safarier foregår med bil. Game drive er en kjøretur eller del av kjøreturen der hovedhensikten er å finne og studere dyr, ikke å bevege seg fra A til B. Se ellers W.
Safari H–N
H: Hodelykt. Batteridrevet reservelys er en selvfølge hvis du skal på campingsafari, men noe du bør ha med også hvis du skal bo på lodge. Da finner du tannbørsten selv om strømgeneratoren har streiket.

I: Imodium. Det er egentlig ikke spesielt stor fare for diaré på safari. Men det skal vanskelig gjøres å finne en verre timing for rennasjau enn når du sitter 40 meter fra en løveflokk. Et middel mot diaré bør derfor stå på pakkelista.
J: Jambo. Standardhilsenen på swahili, som er offisielt språk i safarilandene Kenya, Tanzania og Uganda.
K: Knutepunkter. De aller fleste safarioperatører har sitt kontor i og starter sine turer fra et knippe byer: Arusha og Dar es Salaam i Tanzania, Nairobi i Kenya, Maun i Botswana… Les også om Nairobis andre aktivitet: slumturer!
L: Luksus. Det er fullt mulig å leve et liv i sus og champagnerus selv midt i villmarka. En rekke luksuslodger tilbyr minst firestjerners opphold til gjerne femstjerners pris. De «verste» kan koste opptil 1500 dollar natten. Safari i såkalte luksustelt er ikke mindre flotte – eller mindre dyre.
M: Maasaier. Afrikas kanskje mest kjente folk, for en stor del fordi «alle» safariturer inneholder et besøk i en av landsbyene deres. Maasaiene er halvnomadiske kvegdrivere og lever i «Safariland» sør i Kenya og nord i Tanzania. Mange av dem holder fast ved sine gamle tradisjoner samtidig som de tar imot turister i bosetningene. En stor opplevelse eller turistfelle? Det kommer an på både hvor heldig du er, og kanskje ditt nivå av iboende skepsis.

N: Nasjonalpark. Beskyttet naturområde der menneskelig inngripen skal holdes på et minimum. Det er som regel forbudt å bo i nasjonalparkene, men det er ofte gjort unntak for en eller flere camper. Alternativet til safari i en nasjonalpark er å reise til et privat viltreservat, som ofte er (enda) dyrere.
Safari O–T
O: Operatører. Hundrevis av selskaper tilbyr safari til turister. Sjekk anbefalinger i reiseguider, hør på venner eller søk etter erfaringer på nettet. Du kan også bestille gjennom et norsk selskap, som Magellan, Hvitserk & Eventyrreiser, Wikstrøm Reiser og en rekke andre.
P: Popup-roof. Så å si alle safaribiler har åpent tak som gir passasjerene har fri sikt til alle sider. Hvis den ikke er helt åpen, bør du sørge for at bilen har såkalt popup-roof. Det innebærer at taket kan heves, slik at dere får både fri sikt og skygge. At bilen i tillegg har firehjulstrekk er en selvfølge, selv om du kan kjøre med tohjulstrekk i Sør-Afrikas Kruger-park (se S).
Q: Queen Elizabeth National Park. De fleste velger de mest kjente nasjonalparkene som Serengeti, Kruger og Maasai Mara. Men det fins langt flere muligheter. Afrika har langt over to hundre nasjonalparker, som denne i Uganda, som tilbyr safari både med bil og båt i tillegg til jungelturer for å se sjimpanser.
R: Rwanda er et av tre land der du kan se fjellgorillaer. De to andre er Uganda og Den demokratiske republikken Kongo. Antallet turister er sterkt begrenset og en slik safari må bestilles god tid i forveien. Les om gorillasafari Rwanda her!
S: Self-drive. For de aller fleste av oss er det enklest å dra på organisert safari med en kombinert sjåfør og guide. Men det går an å leie bil og kjøre selv, eventuelt med en innleid ranger som kjentmann. I for eksempel Kruger (Sør-Afrika) er self-drive den mest utbredte safariformen.
T: Tipsing. Safarien er sannsynligvis det dyreste du gjør på turen – som regel dyrere enn flybillettene. Likevel bør du sette av penger til nokså sjenerøs tipsing. Flere selskaper har rådgivende beløper på sine nettsider. Ellers er tommelregelen å plusse på minst 10 dollar per pers til guiden, tilsvarende til kokken, pluss summer til andre i personalet.

Safari U–Å
U: Ull. En varm ull- eller fleecegenser – eller begge deler – bør stå på pakkelista. Selv i Afrika kan det bli kaldt om kvelden og tidlig om morgenen, spesielt når du kjører bil stående gjennom et åpent tak.
V: Vaksiner. Må ordnes i god tid før avreise, helst minst fire uker. Ta kontakt med kommunens helsestasjon eller en vaksineklinikk. De kan også hjelpe deg med malariatabletter.
W: Walking safari. Hvis du synes game drive føles som en firehjulsdrevet flokkjakt etter dyrene, er safari til fots løsningen. Walking safaris, eller bush walks, ledes av en bevæpnet ranger og tilbys bare i noen reservater og nasjonalparker. Også gorilla- og sjimpansesafarier foregår til fots.

X: X-faktor. Du har aldri noen garantier på en safari. Du kan se 20 løver jage i flokk etter en times kjøring, eller være tre dager på safari uten å se en eneste løve. Slik er det med ville dyr. Usikkerheten er noe av det som gjør turen spennende.
Y: Yellow Fever Card. Et stemplet gult vaksinekort som viser at du er vaksinert mot gulfeber er påkrevet i en rekke afrikanske land. I teorien kan du bli nektet innreise uten dette.
Z: Zimbabwe er et av landene i søndre Afrika der du har sjanse til å se The Big Five. De andre er Sør-Afrika, Botswana, Namibia og Zambia.
Æ: Ærlighet er en dyd også i Afrika. Men ikke vær naiv. Selv har jeg fått frastjålet penger fra teltet på campingsafari. (Eller hadde jeg bare fullstendig mistet kontrollen over cashbeholdningen?) En hengelås rundt glidelåsen gjør susen. Eventuelt ta med deg verdisakene hver gang du forlater teltet.
Ø: Øst-Afrika. Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda og Burundi. De to førstnevnte er trolig de landene aller flest forbinder med safari.
Å: Årstider. Markerte regntider gjør at det ikke er tilfeldig når du drar hvor. Fra desember til første halvdel av mars er det tørt og fint i Kenya/Tanzania. I sørlige Afrika begynner tørketiden fra mai og utover. Fra juli til september kan du dra hvor som helst (men det er høysesong).