Påske i Portugal

REISE TIL: CASTELO DE VIDE, MONSANTO OG BRAGA, PORTUGAL

Ingen kan feire påske som katolikkene. Så selv om påskefjellet er både deilig og sunt for kropp og sjel, bør alle reiseglade unne seg en påske i Portugal, Spania eller Italia.

Mitt valg ble Portugal. Og der fant jeg en seremoni som, selv om den ikke akkurat kan kalles spektakulær, virkelig er noe helt utenom det vanlige.

Lammenes dag i Castelo de Vide

De kristne snakker jo om Guds lam, og jaggu står det visst i Bibelen: “Se der Guds lam, som bærer verdens synd” (Johannes 1:29). I Castelo de Vide, en hvitkalket liten by på en åsrygg i Alentejo helt inne ved grensa mot Spania, tar de det bibelsitatet på alvor.

Hver påskeaften morgen, altså lørdag i påske og den ene dagen da butikkene her hjemme endelig holder åpent igjen så vi får handlet inn mer egg, brød og smågodt, samles folk i Castelo de Vide til Benção dos Cordeiros – velsignelsen av lammene.

Det er akkurat det navnet antyder: Tidlig om morgenen bringer distriktets gjetere sauene sine til plassen foran kirken Santa Maria da Devesa hvor presten velsigner dem. I gamledager skjedde det hele sikkert til fots og klover, men i dag har moderne tider også kommet til den portugisiske landsbygda. Nå fraktes lammene i pickup. Så da. Velkommen til byens plaza, en parkeringsplass hvor det lukter stramt av sau og brekingen nesten overdøver sladderen og praten fra staskledde gamlinger i penjakke og sixpence.

Siden du sikkert ikke reiser Europa rundt for å se sauer, og neppe heller har et kjælelam du vil ha velsignet, kan jeg legge til at Castelo de Vide i seg selv er en fin liten by, typisk for åstoppbyer i indre Portugal. Det vil si lang historie, staselig kirke og en borg med vidt utsyn. På 1300-tallet motsto borgen her en beleiring fra Castilla i dagens Spania.

Les også om vårblomstringen i Alentejo!

Monsanto mellom steinene

Den virkelige turistattraksjonen i området er likevel Monsanto noen mil lenger nord, hvis store salgsargument er at den i 1938 ble kåret til Portugals mest portugisiske landsby.

påske i Monsanto, Portugal.
Monsanto er kåret til Portugals mest portugisiske by.

Her er det ikke noe hvitkalk. I stedet ser hele byen ut til å ha vokst ut av granitten. Uthus og sauefjøs ligger inneklemt mellom – eller under – kampesteiner og knatter. Og følger du nettet av svingete gatestubber opp til toppen, kommer du til Castelo de Monsanto, ruinene av et middelalderslott og -borg som ble bygd av munker etter at kong Alfonso I erobret byen fra maurerne midt i det 12. århundre.

påske i portugal monsanto (2)
To ulastelig antrukkede herrer i Monsanto venter på prosesjonen.

Hele byen er svært spesiell, men som det artige nettstedet Atlas Obscura så korrekt påpeker, ikke umiddelbart så veldig portugisisk. Husene i Portugal ligger jo sjelden mellom kampesteiner som pålegget i en sandwich. Men etter hvert vil du oppdage at mange av landets typiske arkitektoniske trekk går igjen også her i steinura, blant annet landets egen form for sengotikk, manuelstilen.

Og selvfølgelig: Også her havnet jeg midt oppi en påskeprosesjon. Påskemorgen trakk innbyggerne i findressen og hatten og fulgte presten gjennom gatene.

Les også om landsbyliv og fjellturer i nasjonalparken Peneda-Gerês.

Ecce Homo i Braga

Monsanto er ikke egentlig kjent for sin påskefeiring, men det er til gjengjeld Braga. Portugals tredje største by er ifølge Lonely Planet “Portugals Roma” har landets aller mest kjente påskefeiring. Hele 100.000 mennesker finner veien til gatene under prosesjonene.

Torsdag er det Procissão do Senhor Ecce Homo, som markerer rettergangen mot Jesus, mens korsfestelsen er tema for prosesjonen på fredag. På søndag legger byens innbyggere blomster foran døra for at prestene skal velsigne huset deres.

Ecce Homo-prosesjonen skjer i kveldsmørket, og åpner med farricocos, en heller skummel forsamling i sorte kapper og matracas (bråkmakere) og høye staker med ild kalt fogaréus. Senere følger naturligvis både Jesus selv og Pontius Pilatus – og en opplevelse du vil huske.

Jeg anbefaler også en tur til pilegrimskirken Bom Jesus do Monte på en åstopp nord for byen.

Bom Jesus do Monte i Portugal
Opp til Bom Jesus do Monte skal du helst gå på knærne. Husk puter!

Og påskefjellet står der sikkert også til neste år.

Skal du reise til Portugal? Les også om den vakre byen Obidos, som var fast bryllupsgave til landets dronninger.

Mer i Reisepodden

Vi snakket selvfølgelig om mer enn bare påske i Portugal i Reisepodden (som nå også har fått sin egen nettside). Blant annet handler episoden om Hamburg og New York, påske i Spania, og en masse om hva Den norske turistforening kan tilby i nettopp påskefjellet.

Hør episoden her.

Lik Det vonde liv på Facebook!

Én kommentar Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.