Min topp ti-liste over ting å se i Praha

REISE TIL: PRAHA, TSJEKKIA

De fantastiske opplevelsene i Praha er allerede beskrevet i et annet – nær rekordlangt – innlegg på bloggen.

Og antallet severdigheter som nevnes er omtrent like langt som innlegget. Slik er det når Tone og jeg drar på voksenferie. Vi vil se alt, og later som at vi ikke er slitne før vi kommer hjem.

Sånn er imidlertid ikke alle. Derfor innså jeg at leserne av Det vonde liv muligens vil ha like stor nytte av et litt strengere utvalg av ting å se i Praha.

Her er derfor min topp 10-liste. (Å velge bare ti høydepunkt akkurat i Praha er vanskelig, altså!)

Les også innlegget om helgetur til Praha!

  • Fasaden til St Vitus-katedralen i Praha sett fra sør
  • Søyler og glassvinduer i St. Vitus-katedralen
  • Skulpturer på søyle i St. Vitus-katedralen

1. St. Vitus-katedralen

Klokka i Gamlebyen er langt mer kjent, men uansett: Mitt absolutte må-se i Tsjekkias hovedstad er St. Vitus-katedralen.

Det gotiske mesterverket midt inne i Prahaborgen er rett og slett nydelig både utenfra og innvendig. Til og med på avstand er den imponerende fra nær sagt overalt langs Vltava-elva, med de to høye tårnene som rager over borghøyden i en umiskjennelig silhuett.

Ironisk nok skjuler den seg bedre når du kommer inn i borgen. Men så, i den tredje og største borggården så bare boom! Der er den. Og plutselig blir du stående med nesa i sky og måpe.

Vannkastere på St. Vitus-katedralen i Praha
To av vannkasterne på katedralen. Foto: CyclicalCore/Deviantart

Når det første sjokket har gitt seg og du begynner å ta inn detaljene, blir opplevelsen enda finere. Ikke én vannkaster på katedralen er lik!

Min favoritt var den trippelbuede arkaden Den gylne portal, der nærmere en million fargede glass- og steinbiter viser dommedag – det venstre av de tre bildene viser de frelste som løftes til himmelen mens det høyre viser synderne som må gå motsatt vei. Og gyllenskjæret? Ifølge forskerne inneholder glassbitene ekte gull.

Den gylne portal på St. Vitus-katedralen i Praha
Med ekte gull er den gylne portal virkelig en konge verdig. Så ble da også inngangen brukt av den nye kongen under kroningsseremonier.

Inne i selve kirka var det minst like mye å se. Buene og søylene var himmelstrebende, glassmaleriene imponerende, og skulpturene likeså. Og omtrent midt i kirka på høyre hånd lå Václavs kapell med vegger dekket av malerier og over 1300 halvedelsteiner.

St. Adalbert-statuen i St. Vitus-katedralen
Sølvstatuen av St. Adalbert ble avduket så sent som i 2018. Den bare ser ikke så ny ut.

Skal du bare se én severdighet i Praha og ikke bryr deg om hva naboen forventer, er det St. Vitus-katedralen du bør se.

Hvor: Midt i Prahaborgen på Hradčany-høyden.

Praktisk: Selv om katedralen i utgangspunktet er gratis å se, må du ha billett til Prahaborgen for å se mer enn den nyeste delen. Her kan du kjøpe skip-the-line-billett* så du slipper køen. Åpningstider finner du her.

Lenkene merket med en * i dette innlegget går til billettsalg hos Getyourguide, som igjen betaler meg en andel av salgssummen. Dette påvirker ikke prisen du må betale.

Storbyferie til øst? Les om Budapest!

En skuespiller utenfor inngangen til Prahaborgen
Neida, Tsjekkia har ikke konge i dag. Men kanskje du vil betale denne karen for et bilde likevel?

2. Prahaborgen

Sammenlignet med St. Vitus-katedralen er selve Prahaborgen etter min mening mindre spennende. Men du må inn portene til borgen for å se katedralen, derfor har jeg plassert den som nummer to på min liste over ting å se i Praha.

Inngangen til Prahaborgen
Jo visst er det fine ting å se i Prahaborgen. Dette er døra inn til katedralen.

Eller som vår guide Václav sa:

– Det vanligste spørsmålet om slottet er: «Hvor er slottet?» Svaret er: «her».

Når det er sagt: Borgen – eller slottet som det ble til da borger mistet sin funksjon utover på 1600-tallet – er verdens største slottskompleks, så selvfølgelig er det verdt å se også i seg selv.

Prahaborgen sett fra Wallenstein-palasset
Slik ser borgen ut fra barokkhagen til Wallensteinspalasset.

Etter min mening er slottshagene utenfor selve murene det alle fineste – ironisk nok fordi de gir fabelaktig utsikt over resten av Praha.

Men også inne i den digre kolossen er det flotte ting: Lobkowitz-palasset* for eksempel har malerier av blant andre Canaletto, Bruegel og Vélzquez i samlingen. Også Den gylne gate med små hus bygd inn i bymuren er berømt.

Hvor: Ytterst på Hradčany-høyden, tilgjengelig enten via trikk 22 til Pražský hrad fra Národní třída i Gamlebyen eller til fots opp slottstrappene fra Malostranská. Trikkekart er her.

Praktisk: Slottsområdet er gratis å se, men du trenger billett for å gå inn i bygningene. Denne billetten* gir inngang til Lobkowitz-palasset, Den gylne gate, Det gamle kongelige palass, katedralen og St. George-kirka. Hvis du virkelig skal se mye i Praha, er alt dette pluss en rekke tårn og museer i hele byen samt offentlig transport inkludert i Prague Visitor Pass*.

Tips: Gå innom hagen til Wallensteinspalasset nedenforslottstrappene for en helt fantastisk utsikt opp mot borgen og spiret på katedralen.

Karlsbroen og Gamlebyen i Praha
Karlsbroen sto ferdig i 1402 etter 45 års bygging. Få vil påstå at den ikke var verdt strevet.

3. Karlsbroen

Jeg har riktignok ikke gjort noen vitenskapelig analyse, men Karlsbroen må være Prahas mest berømte severdighet. Og hvorfor ikke?

Den 515 meter lange broa er utrolig vakker der den strekker seg i svak S-form over Vltava-elva, fra Gamlebyen i øst til «lillebyen» Malá Strana under Prahaborgen og Petřín-høyden i vest.

På veien passerer du 30 statuer fra seint 1600-tall og utover, minst to steder som skal bringe hell og lykke – og en stri strøm av andre turister på akkurat samme ærend som deg.

Karikaturtegninger på Karlsbroen
Er det noe som tyder på at det kommer til å sverme av turister her?

Med andre ord: Gå over broa tidlig, når sola står opp nesten bak det østre brotårnet.

Og hvis du er overtroisk: De to lykkebringende stedene skal være relieffen under statuen av St. Johannes av Nepomuk og Lorraine-korset midtveis på broa.

Hvor: Det er bare å følge strømmen. Karlsbroen ligger i enden av Karlova, gata som går vestover fra Den astronomiske klokka på Gamlebyens torv.

Tips: Kom tidlig om morgenen hvis du vil se brua i noenlunde fred og ro.

  • Brotårnet Staromestska vez på Karlsbroen i Praha
  • Detaljer på fasaden til Karlsbroen-tårnet Staromestska vez
  • Vaclav i taket på brotårnet Staroměstská mostecká vez i Praha

4. Brotårnene

Nok en gang lar jeg geografien avgjøre rangeringen – lite grann. Det kanskje aller fineste med Karlsbroen er nemlig ikke de 16 bruspennene, men brotårnene som er i hver ende:

Staroměstská mostecká vez i Gamlebyen og Malostranská mostecká věž foran Malá Strana, «Lillebyen», på motsatt side.

Ja, er det én ting jeg angrer på etter turene til Praha, er det at jeg ikke gikk opp i noen av dem. Og hvis jeg skulle ha valgt ett, ville jeg ha valgt Malostranská.

Brotårnet Malostranska mostecká vez og skulptur på Karlsbroen
Malostranska mostecká vez på Malá Strana-sida er to tårn: Det minste ble bygd på 1100-tallet til en tidligere bro, og det større til høyre i 1464. Fra det nyeste kan du også nyte utsikten.

Ikke bare er Lillebyens brotårn eldre enn sin mer avfotograferte slektning i øst – det eldste av de faktisk to tårnene i bruas vestre ende ble bygd på 1100-tallet, til Karlsbroens forløper Juditbroen. Viktigere er det at du herfra kan se fritt utover Gamlebyen og – ja, nettopp – Gamlebyens brotårn.

Det peneste av de i realiteten tre tårnene er nemlig Gamlebyens. Er du ute etter det perfekte Instagram-bildet er det også hit du skal gå, rett før solnedgang, siden du da får både sola, brua og Prahaborgen i ett bilde. Prahaborgen og solnedgangen kan du imidlertid se fra «overalt» langs Vltava.

Hvis du som meg dropper de 150 (Lillebyens) eller 138 (Gamlebyen) trappetrinnene, bør du dra hit tidlig for å studere sistnevnte tårn skikkelig. Det har nok detaljer til å holde deg fanget helt til turistene kommer.

Hvor: I hver ende av Karlsbroen.

Praktisk: Å se brotårnene fra utsida er naturligvis gratis, men blir vanskelig når brua svermer av turister. For å gå opp i tårnene trenger du billett*. Eller de er inkludert i Prague Visitor Pass*. Åpningstidene er felles for begge.

Det gamle bytorvet i Praha med tårnet på Det gamle rådhuset
Gamlebyens torv er slettes ikke stygt. Tårnet tilhører Det gamle rådhuset.

5. Den astronomiske klokka og bytorvet

Det gamle bytorvet er noe av det flotteste Praha har å by på. I denne lista har jeg likevel slått det sammen med Den astronomiske klokka. Du trenger nemlig ikke inngangsbillett til noen av dem. Og siden klokka står på sørsida av Det gamle rådhuset som ligger på plassen, er det nesten umulig å se bare én av dem av gangen.

Ifølge guiden Lyle er Den astronomiske klokka kåret til Europas nest mest overvurderte turistattraksjon. Det skyldes imidlertid mest at folk ikke forstår bæret av urviserne.

Detalj av Den astronomiske klokken i Praha, med statuene av Død og Lyst.
Død og Lyst er greie nok å forstå. Men ser du at tallene 20–23 indikerer en urskive helt på skeive?

Én ting er at klokka er «feil»: De tre viserne peker mot gammeltsjekkisk, babylonsk og gammeltysk tid. Sifrene rundt urskiva refererer til den tsjekkiske og teller antall timer etter soloppgang – enkelte deler av urskiva må altså rotere i løpet av året. Hvis du faktisk vil vite hva klokka er, bør du se på viseren med sola. Den viser gammeltysk tid, med midnatt og klokka 12 på toppen.

I tillegg viser det runde underverket fra 1410 også månefase og stjernetegn. Puh! Les her og her hvis du faktisk er interessert i hva klokka egentlig viser og hvordan.

Hjørne av Det gamle rådhuset i Praha i morgenlys.
Det gamle rådhuset er ikke stygt. Kapellet er midt på bildet, og den astronomiske klokka er rundt hjørnet på venstre side.

Eller gjør som de fleste andre som stuer seg sammen med deg: Bruk mobilen til å sjekke klokke og månefase, og ny synet av urskivene, skulpturene av Forfengelighet, Grådighet, Død og Lyst, og – hvis du er her når klokka slår – det korte dukkeshowet der 12 apostler prosederer fra luke til luke øverst.

Den astronomiske klokken i Prahas gamle rådhus
To turister foran Den astronomiske klokken? Da er du tidlig på’n!

Sammenlignet med utløperen foran klokka er resten av Gamlebyens torv nærmest folketomt. Fint er det likevel, med sine to ruvende kirker og barokkhus hånd i hånd rundt hele plassen. De viktigste husene kan du lese om her.

Hvor: Midt i Gamlebyen. Du kan ikke bomme hvis du følger strømmen.

Praktisk: Apostlene prosederer hver hele time fra klokka 09 til 23, og du kan regne med trengsel på plassen nedenfor. For å se studere dem skikkelig, må du kjøpe billett til selve rådhuset*. Da får du også se urverket, kapellet og statsrommene, og gå opp trappene til det 70 meter høye rådhustårnet.

Tips: Eneste mulighet for å se klokka i tilnærmet fred, er midt på natta eller om morgenen.

Her finner du flere reisetips i Praha!

baren til Bedřich Smetan i Praha
Jaggu synd at det ikke var ledig bord på Klub Lávka før middag. Beliggenheten blir jo ikke stort bedre.

6. Barene langs Vltava

Nei, Gjermund, da! Du skal gi tips til en så imponerende verdensarvby som Praha og så anbefaler du et glass allerede som punkt 6?

Men ja. Nettopp. Praha har så mye å se at det fort blir litt … eh … mye. Så da er det fint å roe seg ned og la humla bruse. Spesielt når byen har et så vidunderlig sted å gjøre det som bredden av Vltava.

Båtbar på Vltava i Praha
Båtbarene langs Vltava i Nové Město er blant byens mest stemningsfulle steder å ta et glass.

Fra et bord der har du jo orkesterplass til solnedgangen og Prahaborgen. Hvis du trekker vinnerlodd til et bord på uteserveringen til Klub Lávka, får du til og med Karlsbroen forrest i bildet!

Nest vakrest er de mange barbåtene én bro sør for Frank O. Gehrys dansende hus. Eller du kan gå for det sjarmerende vannhullet rett nedenfor Gehry-huset, hvor en av de sirkelrunde kjellerne er gjort om fra islager til barlokale med bord ute på kaia.

Hvor: Langs Vltava på Gamlebyen-sida. Du går forbi samtlige hvis du starter ved Karlsbroen.

Praktisk: Klub Lávka er vanskelig å få bord på. De andre to er enklere.

Les flere tips til storbyferier her!

Inngangen til Vår frue snøens kirke i Praha
Inngangen til Vår frue av snøens kirke er tilforlatelig.

7. Vår frue av snøens kirke

Mange århundrer før tsjekkiske hoppstjerner som Janda, Sakala og Parma må snøen allerede ha vært viktig for tsjekkerne. I hvert fall var Vår frue av snøens kirke (Kostel Panny Marie Sněžné) tenkt å bli Prahas nest største kirke, «bare» 14 meter kortere enn St. Vitus-katedralen.

Vår frue snøens kirke i Praha
Men innvendig er den ganske så fin. Og sjekk høyden på det alteret, da!

Så stor skulle Karmelittordenens kirke bli, at den aldri ble ferdig før husitterkrigene satte en stopper for planene. Da fransiskanerne overtok eiendommen drøye 250 år senere, nøyde de seg med å bygge ferdig en kraftig nedskalert sak.

Imponerende er kirka likevel. De 34 meter høye hvelvingene er Prahas høyeste. Og det barokke alteret er hele 29 meter høyt!

At Fransiskanerhagen ligger like bak kirka som en grønn oase, gjør kirka bare enda finere.

Hvor: I Nové Město like sør for enden av Václavplassen.

Praktisk: Kirka er åpen fra 09 til 18 bortsett fra når det er messe. Hagen er åpen omtrent hele dagen. Gratis inngang begge steder.

Tips: I Fransiskanerhagen ligger det også en ølhage. Greit å vite om en formiddag med sol og varme.

Biblioteket i Klementinum i Praha
Tenk at jeg ikke sørget for å kikke inn i dette biblioteket! Heldigvis hadde Rawpixel et bilde som jeg kunne bruke.

8. Klementinum

Her kommer min andre unnlatelsessynd i Praha: Jeg gikk aldri inn i den gamle jesuttskolen Klementinum, hvor det som har blitt kalt «verdens vakreste bibliotek» ligger. Du kan riktignok ikke gå inn i selve biblioteket, men bare synet av de barokke bokhyllene og eldgamle globusene under den freskemalte hvelvingen frister mer enn is på en solvarm julidag.

Hvor: I gamlebyen omtrent midtveis mellom Karlsbroen og Det gamle rådhuset.

Praktisk: Den eneste måten å komme inn i Klementinum, er på en guidet tur*. Da får du også se en del andre vitenskapelige godbiter samt utsikten fra klosterets 68 meter høye tårn. Omvisningen er inkludert i Prague Visitor Pass*.

david cernys opp-ned rytterstatue
Statuen av kong Václav ridende på en opp-ned-hest er et morsomt syn på prahaturen.

9. David Černýs opp-ned-rytterstatue

All gotikken og barokken i Praha kan etter hvert bli litt mye, så denne statuen er en deilig humoristisk avveksling – samtidig som den liksom glir rett inn.

David Černýs opp-ned-rytterstatue er nemlig akkurat det navnet tilsier: En naturtro plaststatue av Václav den hellige på sin sikkert trofaste hest – bare at hesten er opp-ned(!) Statuen er også en slags kopi av Václav Myslbeks monument ute på Václavplassen noen meter unna, bare at den viser hesten med hovene ned.

Hvor: Statuen henger fra taket innerst i jugendpalasset Palác Lucerna, rett sør for Václavplassen.

Baksida av Týnkirken i Praha sett fra en gate i Gamlebyen
Det beste med å gå seg vill i Prahas gamleby, er å plutselig støte på sånne ting. Her er baksida av den gotiske Týnkirka.

10. Gatelangs i Gamlebyen

Dette siste tipset er kanskje litt daft, men likevel: Du ta deg tid til å vandre planløst rundt i Gamlebyens gater. De fine byggene ligger jo nesten overalt, og plutselig dukker det opp en kirke eller et tårn som du må sjekke Google Maps for å finne ut hva heter. Etter min mening er dette en essensiell del av enhver storbytur, og spesielt i en så vakker by som Praha.

Hvor: Hele Gamlebyen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.