Varberg: Festningen, utbryterstaten og byen som flyttet

REISE TIL: VARBERG, SVERIGE

Det var festningen som fikk familien Glesnes til å legge sin bilferie i Sverige til Varberg en gang på 1980-tallet, og festningen var i hvert fall delvis avgjørende da Tone, Johanne og jeg la turen dit på vår vestkysttur i juni i år.

Christian_IV_von_Denmark
Christian IV, eller Christian Kvart.

Festningen som vokter den sydsvenske byen, var imponerende nok også for meg nå, som voksen. Rundt 1000 bønder jobbet hver eneste dag i 30 år for å forsterke den da Kristian IV tok et skippertak rundt år 1600. Byggingen skal ha kostet om lag to millioner (!) dagsverk, og resulterte blant annet i en egen tunnel for kanoner.

Slikt kan ikke slå feil. Vannfylte vollgraver, høye murer med 360 graders utsikt, gamle kasernebygg, og kanoner i rekke langs vollene er tross alt som Red Bull for fantasien.

Fantasien har likevel vanskelig for å måle seg mot den virkelige historien til Varberg og dens festning.

Varbergs historie: Starten

Varberg var ingenting da grev Jacob Nielsen anla sin borg der i 1287. Tomtevalget var trolig hastig men bærer likevel preg av å være veloverveid. En eiendomsmegler kunne ha beskrevet beliggenheten slik:

Varberg festning
Christian IV fikk forsterket Varberg festning ganske kraftig, blant annet med disse kanonene.

Vardhberget (Vaktberget) ligger høyt, fritt og solrikt på en kolle over Kattegatt, med fri utsikt mot både havet og innlandet. Den koselige handelsplassen Getakärr ligger om lag én kilometer mot nord, med rikelige shoppingmuligheter.

Enda viktigere var det likevel at Jacob Nielsen måtte flytte. Han hadde vært involvert i mordet på den danske kongen, Erik Klipping, og nå var han lyst fredløs. Siden dette var lenge før dannelsen av Nordisk Råd, fikk han likevel – eller derfor? – hjelp av den norske kongen Erik II Magnusson (som svensk Wikipedia ynder å kalle Erik Prästhatare) til byggingen.

Otto_Bache_-_De_sammensvorne_rider_fra_Finderup
“De sammansvurna rider från Finderup efter mordet på Erik Klipping Cecilianatten 1286”, malt av Otto Bache i 1882. Foto: Wikipedia

Utbryterstaten

Med norsk beskyttelse ble Varberg Slott hovedsete for noe så eksotisk som en utbryterstat, som ifølge samme Wikipedia innbefattet hele nordre Halland.

Små surrestater er ikke noe ukjent fenomen i Europa, som tross alt fortsatt har både San Marino, Liechtenstein, Monaco og Andorra på kartet. Grev Jacob lyktes derimot ikke så veldig godt i å starte en lang og glamorøs arvefølge som den høyt elskede kong Jacob I.

Danskene fant seg nemlig ikke i å bli pekt nese til av en morder og hans fjeldabekompanjonger. Fra 1289–1305 raste krigen, helt til Halland faktisk endte opp som et halvveis selvstendig norsk rike ved fredsslutningen.

Da Erik Magnusson døde 13 år senere, var det slutt. Norge og Sverige inngikk union i 1319, og den inkluderte også nordre Halland.

Les også om den gamle grensefestningen i Bohuslän, Bohus fästning!

Byen som flyttet

Getakärr ble omtrent på denne tida omdøpt Varberg etter borgen. Men byens historie skulle bli både lang og like innfløkt som en gammeldags forviklingskomedie. Rundt 1400 – etter at Varberg igjen var blitt dansk – ble det nemlig bygd en ny by, Ny Varberg, omtrent fire kilometer nord for den gamle. Grunnen var trolig at innbyggerne ville komme seg lenger vekk fra borgens herskere, ifølge Hallands museum.

Litt etter litt forsvant den gamle byen, og i 1578 mistet den byprivilegier. Men i 1565 og 1612 erobret svenskene Ny Varberg (som jo var dansk, ikke sant?), og i 1612 fikk innbyggerne nok, etter at byen deres hadde blitt ødelagt under Kalmarkrigen. De flyttet tilbake til Platsarna under festningen, før de igjen pakket hus og unger og flyttet noen hundre meter lenger bort i 1666. Denne gang skyldtes flyttingen en voldsom brann, ifølge nettstedet Ortshistoria.

Varbergs_kapitulation_1569
“Danskarna erövrar Varbergs slott 1569”, samtidig kobberstikk av Frans Hogenberg. Foto: Wikipedia

Ingen svensk by har flyttet så mange ganger, fastslår museet.

Da var Varberg forresten blitt svensk også, i 1645. Og festningen ble aldri mer involvert i noen militær konflikt. I stedet ble Varberg festning lenge brukt som fengsel – cellene fungerer i dag som vandrerhjem.

Dermed kan både nordmenn, dansker og svensker vandre fritt omkring mellom murene, uten å havne i strid. Gudene må vite hva Jacob Nielsen ville ha tenkt om det.

Skal du reise til Varberg? Les også om det utrolig koselige hotellet Okéns B&B!

gateskilt på Varberg torg
Det er ikke allverdens med severdigheter i Varberg. Men byen har noen koselige gater. Og, selvfølgelig, festningen…

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.