En himmelseng i Varberg

REISE TIL: VARBERG, SVERIGE

Jeg skal ikke påstå at det skyldtes teft at vi havnet på Okéns B&B. Det var rett og slett det billigste hotellet vi fant i Varberg med eget bad og sentral beliggenhet. At det i tillegg så hyggelig ut på bildene, var mer som en bonus å regne.

Men der havnet vi altså. Og et mer lykkelig slumptreff skal du lete lenge etter.

For da vi sjekket inn, etter en lang fredags ettermiddag i bil, med en lys våken Johanne lallende i baksetet (også når hun egentlig burde ha sovet), var det akkurat som på bildene:

En koselig bakgård med benker og grønne planter under lyktene. Og på rommet sto en deilig, høy himmelseng og lovet dyp nattesøvn. (At det bare er å glemme med en tre måneder gammel baby, er ikke B&B-ens skyld.)

Bakgården i Okéns B&B i Varberg
Bakgården på Okéns B&B er et digg sted å sitte – når været er litt bedre enn da vi overnattet der.

Drømmen om 1900

Vårt lille bed and breakfast-funn het Hotell Bergklinten da dagens eiere Diba og Gert Okén kjøpte det. Det var i 2002, og hotellet var ifølge deres egne ord sentralt beliggende men svært nedslitt.

Selv ønsket de å gjøre sitt overnattingssted romantisk og hjemmekoselig – at det skulle føles mer som å bo hjemme hos noen enn som et hotell. Dermed begynte jakten. De dro til gårdsbutikker og loppemarkeder, og også til Danmark, for detalj for detalj å skape sin drøm i 16 rom og spisesal.

– Vi ville gi det en følelse av gammel og romantisk stil, og at huset skulle beholde sin sjel. Siden det ble bygd rundt 1900, har vi forsøkt å beholde den tida, så mange av detaljene er fra rundt da, sa Diba.

Kurbadbyen Varberg

Arven fra århundreskiftet plasserer Okén i samme epoke som et av Varbergs høydepunkter: I 1903 ble nemlig Kallbadhuset oppført, på påler med Kattegatt rett under, festningen mot sør, og Strandpromenaden og Societetsparken rett innenfor.

Varberg hadde helt siden tidlig på 1800-tallet vært en skikkelig kurbadby – med friskt saltvann rett utenfor og ifølge byens egen turistside noen av Sveriges flotteste spa. Da dampbåter begynte å trafikkere ruta Göteborg-Malmö i 1852, økte interessen ytterligere.

Det var bare ett problem: Nærheten til havet innebar også nærhet til vinterstormene. Og både det andre og det tredje kaldbadhuset ble revet bort av havet.

Det tredje har imidlertid blitt stående, og tar den dag i dag imot gjester – vel å merke uten badetøy.

Les mer om Varberg festning og byens fascinerende historie her!

Kallbadhuset i Varberg Sverige
Kallbadhuset er en av Varbergs virkelige attraksjoner.

Sommerby

Om kurbadtida for lengst er forbi – utover 1900-tallet begynte svenskene å foretrekke utendørsbad i stedet – er Varberg fortsatt en ekte sommerby, ifølge Diba Okén.

Som sommerbyer flest (og dette vet en sandefjording) er den riktignok heller «tråkig» om vinteren. Men om sommeren?

– Varberg har blitt en vidunderlig ferieby. Den blir liksom levende fra mai til oktober, sa hun og trakk fram følgende salgsargumenter:

– Jeg elsker den mektige festningen og ikke minst Kallbadhuset, der man nesten kan føle hvordan det var her i gamle dager. Og Damernas nakenbad er jeg besatt av! Surfkulturen er helt fantastisk – og at det er en spa-by. Og ikke minst yoga på stranda hele sommeren!

Yoga på stranda blir det neppe på meg før Middelhavet bunnfryser sommerstid, og bading ble det ikke – det hadde garantert blitt kaldbad en så overskyet dag tidlig i juni. Men festningen så vi. De få gatene vi tuslet i, var trivelige. Men det virkelige funnet i Varberg ble for vår del Okéns Bed & Breakfast. Så takk for oppholdet, vi kommer gjerne igjen!

Hotellet kan bookes her. (Lenken går til Booking.com, som gir meg en liten cut av salget. Prisen skal ikke bli påvirket av dette.)

Følg Det vonde liv på Facebook!

Varberg
Ikke vet jeg hva sporten heter, men taggingen langs moloen kan jeg lese: “Nu är havet färdigt, stort, plaskigt og blått”.
Brunnsparken i Varberg
Varberg sentrum er ikke stort. Men det har sine koselige plasser og gater. Som Brunnsparken.
Varbergs skjærgård er ikke stor
Mellom Varberg og havet ligger bare denne lille holmen. Med en liten rød, stuga, selvfølgelig. Vi er tross alt i Sverige.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.