Bamsenes drømmehus i Skagen

REISE TIL: SKAGEN, DANMARK

Husker du barndommens bamser? Favorittbamsen og kameratene, den som var med deg overalt og de den og du lekte med når du var hjemme på rommet.

Min var en rosa panter. Han hadde lommebok, bankkort og førerkort, og kjørte rundt på gulvet mitt i to forskjellige biler: En firkantet krydderkasse som var en Toyota Hiace, og en lav og lekker sak med buet front med tre horisontale rom under panseret og to seterad-rom bak. Det var en Citroên DS. Sånn bil hadde onkel.

Han het Rosa Panteren, men i førerkortet sto det Rosa Panteren Fidolf Bjørneby Jungelen Rakkabakka Panter.

Bamsemuseet i Skagen

Jeg er 42 nå, så Rosa Panteren fikk ikke være med til Bamsemuseet i Skagen. Men Pusekatten ble med, trygt knuget mot Johannes armhule, mens vi fire (altså Johanne, Tone, jeg og Pusekatten) sjekket ut det lille museet i den danske strandbyen.

Skilt foran Skagens Bamsehus
Det er liten tvil om hvem som er i fokus innenfor denne veggen.

Jeg tror jeg måtte ha holdt et like fast tak rundt min panter, hvis han hadde vært med.

For inne på Skagens Bamsemuseum minnet mine trekassebiler om barkebåter ved siden av en samling skipsmodeller, eller mine første tegneblokker ved siden av P.S. Krøyers «Måneskinsaften på Skagen».

Det var en hel bamseverden, og et fantastisk reisetips hvis du reiser til Skagen med små barn.

I treet i bakhagen klatret en panda, og en teddybjørn lå under sommerdyne og sov, som en reklame for stedets lille bamsehotell. I et glassmonter spilte et bamseorkester opp til dans, og i en liksomhule var det legoklosser og barne-TV.

Les også rapporten om vår kroferie i Danmark!

Barnas fantasiverden – fra voksne

Den store opplevelsen kom likevel inne i selve huset. Innenfor butikken, hvor du kunne kjøpe kosedyr nok til å fylle både stasjonsvogna og skiboksen, ventet nemlig et helt bamseunivers.

I glassmonter etter glassmonter spilte livet seg ut, slik du kanskje lekte det som barn:

En brannkonstabelbamse klatret opp i stige, to knøttsmå bamser svevde i luftballong, de hadde systue, ble lest nattafortelling for, og i sirkuset var en koseape i full aksjon på tråbilen mens kosedyrelefantene sirklet rundt.

Selv skagenmaleriet «Hip hip hurra! Kunstnerfest på Skagen» viste seg å være malt av en teddybjørn.

Et par krakker sto parat for å hjelpe barna med å rekke opp. Men selv de kunne ikke forhindre at det ble mye løfting for oss foreldre – og at små barn neppe har tålmodighet til å studere alle detaljer i det innholdsrike museet.

Barn og mor i Skagen bamsemuseum
Det er høyt opp til de øverste montrene i bamsemuseet. Så regn med å måtte løfte barna en del.

Selv kunne jeg nok ha holdt ut mye lenger enn lille Johanne gjorde. Gitt en hel dag kunne jeg også ha lest alle plakatene og lappene, hvor du kunne lære ting som at Thüringerwald i Tyskland var det viktigste området for bamseproduksjon på begynnelsen av 1900-tallet, eller historien om teddybjørnen.

Her er alle mine blogginnlegg om Danmark!

Det får bli neste gang. Imens kan Johanne og jeg kose oss med å bre tepper over Teddy og Sjiraffen og alle de andre kosedyrene hennes når de blir trøtte, og kanskje litt etter litt utvide hennes egen bamseverden.

Og Rosa Panteren? Jeg tror han ville ha elsket de to etasjene i Skagen. Men jeg håper at han likevel hadde villet bli med meg hjem.

Lik Det vonde liv på Facebook!

Modell av skagenmaleri i Skagen bamsemuseum
Så klart bamsene var dyktige malere i tida for Skagenmalerne!
Liten jente i Skagen bamsemuseum
Kjærlighet ved første kos? Vi klarte faktisk å komme gjennom suvenirbutikken uten å kjøpe noe. Så har da også Johanne massevis av kosedyr fra før.
Butikken i Skagen bamsemuseum
Du kan likevel fylle hele senga og vel så det med nye bamser i butikken.
Maskot i Skagen bamsemuseum
Den store maskotbjørnen må ut på gata når museet åpner. (Som gode småbarnsforeldre var vi der selvfølgelig til åpningstid.)
Reklame for hotellet i Skagen bamsemuseum
Du kan også overnatte i bamsemuseet. Bare spør denne karen.
Bamsemodell i Skagen bamsemuseum
Arve Tellbrummsen spiller opp til dans.
Bryllupsmodell i Skagen bamsemuseum
Gamle kosedyr er romantiske. Og de vet å pynte seg til sitt eget bryllup.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.