Zanzibar: En annerledes badeferie

REISE TIL: JAMBIANI, ZANZIBAR, TANZANIA

Jeg har stor sympati med det nygifte paret som betalte 54.000 kroner for bryllypsreisen til Zanzibar og ble skuffet over umuligheten av å bade.

Fjæren strekker seg langt ut fra flomålet på østsiden av tropeøya. Kilometerlangt.

La dette innlegget derfor være (nok) en advarsel om dette. Skal du på badeferie til Zanzibar, må du sjekke forholdene ved lavvann. For det fins bedre egnede strender lenger nordøst på øya, og små øyer utenfor Stone Town.

Samtidig som at det gir et forslag til noe annet du kan gjøre når badevannet trekker seg vekk fra paradisstranda. For du trenger ikke å ligge pal på solsenga mens du banner og tørker svette.

Landsbyen ved stranda

jambiani zanzibar
Etter tre-fire uker er sjøgresset klart til å høstes.

Jeg var i Jambiani, litt sør for Bwejuu der det ulykkelige bryllupsreiseparet hadde sin badeferie. Lavvannet var like ekstremt der. Der det om morgen og kveld slo døsige dønninger og var herlig både å se på og bade i, var det midt på dagen sandbanker og lave pytter, der landsbyens kvinner dyrker sjøgress for salg. Andre steder gredde mennene garn eller reparerte båtene, som lå på skakke på tørr sand.

Parallelle trepinner med snorer mellom, slik ser sjøgressfarmene ut. Helst skal de ligge et sted med stor vanngjennomstrømming, et sted som aldri tørker ut.

Mye jobb, liten betaling.

– Ingen her vet hvordan de som kjøper sjøgresset, bruker det. Vi selger det bare til selskapet. Men betalingen har blitt dårligere. Prisen har gått ned fra 600 shilling for kiloet til 500 og så 400. Derfor er det bare kvinnene her som dyrker nå. Mennene ser etter andre jobber. Mens kvinnene sier at litt penger er bedre enn ingen, sa guiden min, Ramadhan Issa Abassi fra Eco & Culture NGO.

Les også om Stone Town på Zanzibar.

Landsbytur på Zanzibar

Da hadde vi allerede fått et ganske annerledes inntrykk av landsbyen der overnattingsstedene kun dominerer en smal stripe under de første par palmerekkene. Innenfor og utenfor denne linja lever hverdagen.

Den er gjenstanden for landsbyturene til organisasjonen. For 10 dollar viser Ramadhan eller en av de andre guidene skolen, palmelunden der landsbyrådet møtes, fellesteigen, og hytta av flettede palmeblad der Zahara (80) bor sammen med datteren.

Færre turister og finere strand? Les om Lamu i Kenya!

Alt en kokospalme kan brukes til

Der demonstrerte hun hvordan kokospalmer kan brukes til “alt”.

  • Flettede blader blir tak og vegger som holder i syv år før de må repareres.
  • Kjøttet i kokosnøttene skrapes ut og kokosmelk presses ut av massen.
  • Restene blir kokosmasse.
  • Fiberne mellom kokoskjøttet og skallet legges i bløt i havet (under steinhauger for ikke å drive bort), tørkes, og tvinnes til kokostau.

Etterpå tok Ramadhan oss med til Saleiman Hadji (70), som holder til i en hytte av korallstein. Han er fjerde generasjon medisinmann og spesialist i barne- og mødreplager.

– Folk kommer hit fra hele øya. Han har mer enn hundre forskjellige planter og trær, fortalte guiden før Saleiman viste en håndfull av remediene.

Ingen av dem virket mot lavvann. Men det er nok også bare et problem for turistene på badeferie. Og også for dem kan problemet bli litt mindre med en landsbytur.

Hvis de i det hele tatt kan regnes som turister.

– Nå er dere ikke turister. Nå er dere besøkende, mente Ramadhan.

Lik Det vonde liv på Facebook!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.