Bananas i Coffs Harbour og/eller Ayers Rock

REISE TIL: COFFS HARBOUR OG KATA TJUTA, AUSTRALIA

1. Den store bananen

banana australia
Kitch-alarm langs Australias Pacific Highway!

Australia er ikke akkurat tettpakket med severdigheter. Kanskje det er derfor noen av de heller halvkjente er så innmari corny?

Som The Big Banana i Coffs Harbour. Det er en 12 meter lang, fire meter høy og 2,4 meter bred banan laget i armert betong med fiberglass på utsiden, strategisk plassert bare noen meter fra Pacific Highway.

Bananen ble reist i 1964 for å markedsføre bananplantasjene i Coffs Harbour. Hvert år stopper en halv million besøkende der og tar til sammen en million fotografier.

– Vi er alle litt gale, sier Maureen i suvernirsjappa – en butikk der du kan kjøpe det meste innen banangreier men svært lite som du bør ha lyst på.

2. Den store klippen, Kata Tjuta-Uluru

kata tjuka australia
I Kata Tjuta kan du også gå inne blant klippene. Pass bare på å ta med vann!

En blodrød, sunken sol midt i ørkenen; Ayers Rock er fantastisk! Hva er det for noe? En strandet meteor? Et styrtet romskip fra en planet av giganter, som gløder i den harde varmen her nede?

Det er ikke godt å si. Aboriginerne har sikkert et svar, men deres hemmeligheter om Uluru – som ananguene kaller den ikoniske klippen – er så hemmelige at hvite mann ikke har lov til å bli innviet i dem.

Det beste med nasjonalparken Uluru-Kata Tjuta er at den andre klippesamlingen, ja nettopp: Kata Tjuta, er enda flottere: En stor samling like utilgjengelig bratte klipper i tett gruppe, akkurat som Uluru omgitt av milevid buskørken i alle retninger.

At området er hellig, gjør at man ikke skal bestige Uluru. Kjipt, syns du? Tenk heller på at tradisjonene gjør stedene enda mer spesiell. For det er litt av en fortelling de har, både ørkenområdene og folkene i dem. Dette er hva australske myndigheter skriver: “Anangu-kulturen har alltid eksistert her. Det sentralaustralske landskapet, som Uluru og Kata Tjuta er en viktig del av, ble skapt i tidens begynnelse av forfedre-skapningene.

kata tjuta australia outback
Kata Tjuta sett fra avstand.

Før ananguenes forfedre kom dit, var verden uformet og tom. Forfedre-skapningene kom ut av denne tomheten og reiste vidt omkring, skapte alle levende arter og formene i landskapet som du ser i dag. Uluru og Kata Tjuta er fysiske bevis på ting som ble gjort i skapelsesperioden. Anangu er de direkte etterkommerne av disse forfedrene og ansvarlige for beskyttelsen og styringen av dette forfedrelandet.

Kunnskapen som er nødvendig for å klare dette ansvaret har gått fra generasjon til generasjon i form av tjukurpaene.” (Les mer om australsk urkultur i Bruce Chatwins fremragende The Songlines (kjøp via lenken gir en liten cut til meg).

Ikke dårlig, altså. Og enda bedre: Parken har akkurat like mange besøkende i året som The Big Banana i Coffs Harbour. Jeg er ikke i tvil om hvilken severdighet jeg vil anbefale!

banana australia2
Eller skal det fortsatt være en banan?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.