Åre: Sveriges svar på Davos

, , ,

REISE TIL: ÅRE, SVERIGE

Jeg kjørte bil da jeg reiste til Åre. Det er helt feil måte å ankomme stedet på. Ikke på grunn av de hvite vinterveiene med snødrev og snødekke. Men fordi vintersportsstedet er bygd for å ankomme med tog.

Da vil du se det med en gang du går ut av jernbanestasjonen: At Åre ikke er noen tilfeldig samling hus i bunnen av alpinbakkene, men at Åre er bygd som en by.

Og ikke som en hvilken som helst by. Da ingeniøren C. O. Rahm frammanet tankene om Åre like etter 1900, var det med fasjonable Davos som forbilde. Den sveitsiske alpelandsbyen hadde få år tidligere blitt sentrum for en helt ny type turisme: skiturisme, og Rahm ønsket å få til noe lignende i den jämtlandske bygda.

I 1910 åpnet Rahms første trinn i stedets sveitsiskinspirerte forvandling: Kabelbanen Bergbanan kunne føre skituristene rett opp fra sentrum mot fjellet Åreskutan, en kjelkebakke og hotellet Fjällstugan (nå Fjällgården (*)).

alpinturister foran stasjonen på Bergbanan i Åre
Bergbanan er i dag en parentes blant skistedets mange lifter og heiser. Men den er fortsatt byens mest sentrale.

Selv om jeg altså hadde forspilt det tiltenkte førsteinntrykket, kunne jeg enkelt se Rahms visjon så snart jeg spaserte ned til stasjonen. Derfra førte en gangvei opp bakkene, med staselige sveitservillaer nederst, en liten park, og synet av Bergbanans endestasjon der framme.

Skistedet som ikke fikk OL

Åres sentrum er altså en sjelden godbit blant de skandinaviske skistedene. Men det som har gjort fjellbygda til et feriested, er like fullt det samme som hos konkurrentene: Alpinbakkene.

Sju (!) ganger har Åre søkt om å arrangere Vinter-OL, i 1984, 88, 92, 94, 98, 2002 og 2022. Men uansett om søknaden har blitt sendt sammen med Falun, Östersund eller Stockholm, har resultatet vært det samme.

Utsikt fra Copperhill Lodge
Petter Stordalens luksusspa Copperhill Mountain Lodge ligger langt over sentrum. Men du ser i hvert fall bakkene…

Fiaskoene skyldes neppe alpinbakkene. De har holdt til å bli tildelt tre Alpin-VM og over 100 verdenscuprenn.

Ikke trenger du være en skiekspert heller. Åre er Sveriges største skisted med 42 heiser og 107 nedfarter fordelt på tre områder, i tillegg til snøparker, barneområder og langrennsløyper.

Mer Innlands-Sverige: Les også om dalahesten!

Livsnyternes alpinsted

Med mindre du bor i Trøndelag, ligger Åre langt unna. En østlending vil kjøre over mange bekker etter vann før Åreskuten dukker opp.

Som nordmann har du også minst like gode alpinbakker i hjemlandet.

Det Åre kan lokke med, derimot, er livsnyteri. Tettstedet har minst 50 restauranter, hvorav hele 11 er listet i den nordiske matbibelen White Guide. Hver vinter siden 2014 har stedet også arrangert sin egen matfestival, Åre Gastronomy Week.

To bartendere jobber i lobbybaren i Hotel Åregården
Åre har et utall barer og restuaranter. Lobbybaren i Hotel Åregården er langtfra den minst stilige.

– Jovisst kan du stå på ski i Åre. Men du trenger da ikke å gjøre det hver dag. Ha det litt skjønt også, det er jo ferie! mente Sonny Gustavsson da jeg intervjuet ham for Magasinet Reiselyst.

Han var for så vidt ikke helt uhildet. Hotellet der vi møttes, Hotel Åregården (*), var hans. Ved siden av Petter Stordalens Copperhill Mountain Lodge (*) er det trolig skistedets beste sted å bo hvis du er mer opptatt av mat enn røde kinn og støle alpinmuskler.

På Sonnys hotell kunne gjestene spise og drikke i seks restauranter og barer, og sette alt sammen på romregningen.

– Det er som en julekalender. Bak hver dør er det noe nytt, beskrev Sonny.

Min beste spiseopplevelse i Åre kom uansett på Copperhill Lodge. Eller kanskje i sveitservillaen Villa Tottebo. Eller muligens den koselige fjellsetra Buustamons Fjällgård oppe i bakken?

Uansett: Godt spiste jeg. Det er sikkert akkurat som det ville ha vært i Davos.

PS! For alltid oppdaterte restauranttips i Åre, anbefaler jeg White Guide.

Lik Det vonde liv på Facebook!

En kokk vasser i dyp snø i Åre
Maten på Copperhill Lodge er kortreist. Omtrent her er trolig de nærmeste bærene plukket.

(*) Lenkene er affiliate-lenker som gir meg en liten provisjon av et eventuelt salg. Prisen du betaler, er uansett den samme.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.