Fanø: Paradis i Vadehavet

, , ,

, ,

REISE TIL: FANØ, DANMARK

Ikke vet jeg om han hadde tenkt å bade, mannen som satt i skredderstilling langt på et håndkle helt oppe ved marehalmen. Det er mulig jeg er slem, men for å være helt ærlig tror jeg ikke han ville orke det.

Stranda her nordvest på Fanø var jo gigantisk. Ikke bare var den en mil lang. Langt verre, for den godt bespiste mannen, var det at den var 600 meter bred. Og da sto jeg ikke engang på det bredeste punktet.

Fanø var med andre ord et perfekt valg for en dansk strandferie.

Mann sitter på sandstrand på Fanø i Danmark
Det vil aldri bli trangt om plassen på stranda.

En dejlig dansk øy

Hvis alt du vil ha utav ferien, er solbrente skuldre og sand i hver hudfold, kan du med andre ord godt trekke konklusjonen allerede nå:

Fanø er stedet.

På min tur dit, var stranda likevel nærmest en bisetning. Øya rett utenfor Esbjerg på den danske vestkysten viste seg nemlig å ha utrolig mye mer å by på.

Se alle mine reisetips i Danmark!

Sønderho Kro i Sønderho på Fanø
Trafikken forbi Sønderho Kro var av det stillferdige slaget.

Danmarks smukkeste landsby

Øl fra Fanø Bryghus
Såklart øya har sitt eget mikrobryggeri!

Den mest åpenbare attraksjonen var Sønderho. Landsbyen helt sør på øya kan tross alt skilte med tittelen «Danmarks smukkeste landsby» etter en avstemming i 2011.

Rangeringen skal jeg holde meg nøytral til. Men at byen var inni gamle dampen vakker, det var sikkert. Den så ut som en filmkulisse: Nærmere 300 øst–vest-vendte skipperhus i rødfiolett stein og stråtak, knyttet sammen til en landsby av smale stier og noen svingete veier.

Så alvorlig tar stedet fanniker bevaringen at den «moderne» gymsalen har gulvet flere meter under bakkeplan. Den kunne jo ikke bli høyere enn de andre husene.

Og livsnyteri? Det sørget deilige Sønderho kro fra 1722 for.

Les også om historiske Ribe like i nærheten

Hager i Sønderho
Jovisst ser det gammelt ut. Så er da også Sønderho ekstremt godt bevart.

Havnebyen uten skikkelig havn

Når landsbyen fortsatt minnet mer om tida da Norge var dansk og kongen eneveldig, skyldtes det – som så ofte ellers – en heller bratt og dyp nedgangstid.

På begynnelsen av 1800-tallet var Sønderho en skikkelig skipsbyggerby, med fire–fem skipsbyggere. Og det til tross for at havna – som lå på den grunne Vadehavet-sida – allerede i storhetstida var lunefull. Både springfloer, sandflukt og is i harde vintre kunne endre hele havna, ifølge den beste kilden jeg har funnet til Fanøs historie på nettet, nettsida Mitfanoe.

Strengt tatt hadde landsbyen faktisk aldri en skikkelig havn. Skipene gikk inn ved høyvann og ble liggende på tørr grunn ved lavvann slik at de kunne losses med hest og kjerre.

Til slutt gikk heller ikke det an. Havna sandet rett og slett igjen. Kombinert med stadig større skip – etter hvert attpåtil bygd av jern – sendte det skjønnheten inn i en skikkelig Tornerose-søvn.

Slagter Christensen
Gjør som den eldre dama: La deg friste av godsakene til Slagter Christensen.

Nordbys herligheter

Fanøs andre gamle skipperby, «øyhovedstaden» og fergebyen Nordby, lå i motsatt ende. Og selv om den ikke var like slående vakker som rivalen i sør, var den strengt tatt øyas beste base.

Lunsj på Fanø
En lunsj fra Rudbecks Ost og Deli blir ikke feil.

Nordby hadde nemlig langt mer enn lave hus og smale gater. I Slagter Christiansen hadde den en formidabel slakter, med over hundre år og fire generasjoners fingerspitzgefühl i oppskriftene.

Noen hundre meter lenger ned i gata lå Rudbecks Ost og Deli, som serverte så deilig frokost (dansk frokost, altså lunsj) som du kan tenke deg. Og midt mellom lokket Restaurant Ambassaden, som går for å være øyas beste spisested.

Og det var bare et par av mulighetene. Nordby var, som danske byer skal, et sted hvor du ville elske å være sulten.

Les også om den mye mindre øya Mandø lenger sør!

Badeøya Fanø

Midt mellom de to byene lå det som dagens Fanø-turister trolig blir mest tiltrukket av: Feriehusene*.

Historien som badeøy startet beskjedent i 1879, da Fanø Bad ble etablert. Snart lå badehotellene og pensjonatene langs halve stranda, med staselige navn som Kurhotellet, Hotel Kongen af Danmark og Strandhotellet.

Siden stranda, som de fleste steder vest i Danmark, var langgrunn, kunne badegjestene til og med leie en badevogn, med hest som trakk dem lenger ut i vannet(!)

Det høres staselig ut. Men badehotellene er revet til fordel for feriehus. For meg som småbarnsfar er det egentlig en bedre løsning. Og badevogna? Med pølser fra Slagter Christensen på grillen og en flaske eller to fra Fanø Bryghus, er det sikkert helt på sin plass å vasse noen meter.

Praktiske reisetips følger nedenfor bildet.

Gymsalen i Sønderho
Gymsalen i Sønderho er egentlig ganske ny. Den ser bare ikke sånn ut.

Praktiske reisetips til Fanø

Hvor ligger Fanø?

Fanø ligger nordvest i Vadehavet, omtrent rett utenfor Esbjerg på den danske vestkysten.

Hvordan reiser jeg til Fanø?

Fanølinjen seiler med to ferger i skytteltrafikk mellom Esbjerg og Nordby, en overfart som tar 12 minutter. Med unntak av fellesferien er det med andre ord svært kjapt og enkelt å komme seg ut på Fanø. Esbjerg er 3 timers kjøring fra København og 3,5 time fra Hirtshals. Fra flyplassen i Billund tar det 45 minutter å kjøre.
Hvis du ikke har egen bil, er det to sykkelutleiere på øya. Det går også busser.

Hvordan overnatter jeg der?

Flere hundre feriehus gjør det enkelt å finne overnatting på Fanø – så sant du er tidlig nok ute. Både Booking.com* og Dancenter* har stort utvalg. De fleste feriehusene ligger innenfor stranda vest for Nordby og Rindby, men også Sønderho har en del.
Hvis du heller vil bo på kro, er Fanø Krogaard* i Nordby og Sønderho Kro gode valg.

* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket – og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips.