Ronda: En reise til Hemingways favorittby i Andalucia

REISE TIL: RONDA, SPANIA

– Hemingways historie i «Klokkene ringer for deg»? Jeg vet ikke, men etter det jeg har hørt er den ikke sann, sa Isabel Melgar.

Bak oss lå Puente Nuevo, den ikoniske broa som i tre grove steinbuer liksom stiger opp fra den 120 meter dype kløfta El Tajo. Siden 1792 har broa på sett og vis gjort Ronda til én by gjennom å forene gamlebyen La Ciudad sør for kløfta og den nyere El Mercadillo, to bydeler som vagler seg tett oppå hver sin klippe.

Det gir byen en spektakulær beliggenhet, og har gitt opphav til en av Andulasias mest dramatiske beretninger: I sin klassiske roman om den spanske borgerkrigen beskriver Ernest Hemingway hvordan rasende småbønder avrettet fascistsympatisører ved å kaste dem utfor et høyt stup. Selv om Hemingway selv ikke nevner noe sted, har mange antatt at åstedet er Ronda.

Var beretningen sann? Andalucia hadde allerede falt for Francos rojalister da «Papa» kom til Spania som krigskorrespondent i februar 1937. Derfor fikk han ikke selv reist dit men måtte basere seg på annenhånds beretninger, skriver Ramon Buckley. I et intervju bekreftet forfatteren likevel historiens sannhet, bare for å dementere den noen år senere.

«Ideell by for romantikk»

Puente Nuevo i Ronda, bro i Ronda
Puente Nuevo krysser en 150 meter dyp kløft. Vinduet i midten var fengsel, og er nå et lite museum.

Andre sider ved nobelprisvinnerens forhold til den mest kjente av de hvite byene i Andalucia, pueblos blancos, er imidlertid sikre. Ernest Hemingway elsket Ronda helt fra sin første reise til Spania i 1923.

Buckley beskriver hvordan han var luta lei av Sevillas flamenco, og ikke slo seg til ro før kameratene gikk med på å dra til Ronda.

Senere skrev han at byen var det ideelle stedet for en romantisk ferie. «There is one town that would be better than Aranjuez to see your first bullfight in if you are only going to see one and that is Ronda. That is where you should go if you ever go to Spain on a honeymoon or if you ever bolt with anyone. The entire town and as far as you can see in any direction is romantic background…. if a honeymoon or an elopement is not a success in Ronda, it would be as well to start for Paris and commence making your own friends,» skrev han i «Death In The Afternoon».

Ronda: Klipper og historie

Påstanden om at du bør gi opp og finne en annen kjæreste hvis ting skjærer seg på en reise til Ronda, kan jeg ikke gå god for. Men at Ronda er romantisk, er vanskelig å bestride. Her, en drøy times kjøring vestover fra Malaga, kan forelskede par stå arm i arm og stirre utover avgrunnen, med de bare ryggene til Grazalema-fjellene som bakteppet.

Eller de kan gå for kitschvarianten og kloppkloppe over brosteinen i en av hestevognene, kusket av en kar i flat cordobéshatt.

Ronda vogn, hest og vogn, Andalucia
Skal det være en hestedrosje?

En annen fin rute er den Isabel Melgar ledet an: Ned gangstien og trappene gjennom Jardines de Cuenca. Da kommer du ned til byens eldste bro, Puente Viejo fra 1616, med ruinene av en romersk (eller arabisk?) bro like nedenfor.

– Ronda er den ideelle by for kunstelskere, historieelskere, naturelskere – og elskere generelt. Det er en romantisk by midt mellom tre nasjonalparker, mente Isabel.

Strandferie nesten uten turister – i Spania? Les om Lyskysten et par timer mot vest.

Dramatisk historie

Som turistguide fokuserte hun, som sedvanlig, på byens historie. Den er lang og omtrent like dramatisk som Hemingways episode i «Klokkene ringer…»

Byen med 35.000 innbyggere har ifølge henne vært bebodd helt siden 7. århundre f.Kr. Og etter gjenerobringen – reconquista – av Alhambra og maurernes siste hovedstad Granada ble den i likhet med andre landsbyer i de andalusiske fjellene et yndet tilfluktssted for Spanias moriscos, muslimer som bare hadde konvertert til kristendommen i navnet.

I mai 1566 forbød kong Filip II all bruk av arabisk, og påbød at hjem måtte ha døra åpen på fredager for å hindre moriscos fra å holde fredagsbønn. Han påla også tunge skatter. Dette provoserte fram en rekke opprør, hvorav ett i Ronda. Der seiret opprørerne over kongens hær, noe som fikk Filip II til å beordre utvisning av alle moriscos fra byen, ifølge Wikipedia.

Og tyrefekting

Historien kan sikkert ha vært et pluss for machomannen Hemingway. Beliggenheten og de hvite husene også. Men så klart. Den viktigste grunnen til at «Papa» la sin elsk på byen, var tyrefekting.

Hemingway var dypt fascinert av tyrefekting. Huset hans på Cuba har tyrefekterplakater både i stua og over skrivepulten. Og nesten alle tekstene hans fra Spania har også referanser til tyrefekting og/eller matadorer.

I så måte passet Ronda ham perfekt. Ikke bare har byen en tyrefekterarena fra 1785, den har også en viktig plass i tyrefektingens historie. Det var her skikken med banderilleros (et ord du kjenner igjen fra Disneys tegnefilm om oksen Ferdinand) ble skapt. Og ifølge Andalucias regionale nettside var det herfra at tidenes aller største tyrefekter, Pedro Romero, var. Hemingway kalte opp tyrefekteren i «Og solen går sin gang» etter Romero, og baserte personligheten hans på en annen Ronda-fekter, Niño de Palma.

Tyrefekterarena i Ronda i Andalucia, tyrefekting
Tyrefekterarenaen i Ronda sto ferdig i 1784 og sies å være den eldste i Spania.

– Både Hemingway og Orson Welles reiste hit for å se tyrefekting. De ble venner med tyrefekteren Antonio Ordoñez, og sov på hans cortijo når de besøkte. Asken til Orson Welles er faktisk begravet på Ordoñez’ cortijo, fortalte Isabel.

Poetiske Ronda

Du trenger heldigvis ikke å nyte slakt av okser for å bli litterært inspirert av Ronda. Den hvite byen kan også skryte på seg Rainer Maria Rilke.

Den tyske poeten slet med akutt skrivesperre da han kom til Andalucia vinteren 1912-13, men nettopp i Ronda begynte ordene igjen å flomme. Fjellene «spres ut som en bønnebok du kunne sunget salmer fra», skrev den ikke-religiøse Rilke til en venninne, ifølge denne artikkelen.

– Rilke var her bare i noen uker. Men de sier han skrev noen av sine beste dikt her, sa Isabel.

Selv vil du kanskje la deg inspirere til i det minste å skrive et postkort. Det er alltid en velkommen overraskelse i postkassa.

Her finner du flere reisetips i Andalucia.

Mirador eller utsikt i Ronda
Du har helt grei utsikt fra miradorene i Ronda.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.