Anbefalte restauranter i Barolo

,

REISE TIL: BAROLO, ITALIA

Barolo er ikke bare et sted å reise til for å drikke fantastisk vin. Også på tallerkenen kan du få servert fantastiske retter. Det skulle nesten bare mangle.

Det er få steder hvor spisegjestene kommer til restaurantene med mer fintrent gane enn her. Og som jeg skriver i hovedinnlegget om min fantastiske mat- og vintur i Piemonte: Du bør ikke servere dvask pasta eller tørr indrefilet til par som kan finne på å notere smakspoeng i reisedagboka.

Når vår reiseleder Adina i tillegg er en ekte feinschmecker, og attpåtil har hus i området, måtte nesten måltidene bli tilnærmet perfekte. Hver eneste restaurant hun tok oss med til i løpet av turen, var verdt en varm anbefaling.

Så her kommer de: Mine tips til fantastiske spisesteder i Barolo.

Ristorante Trattoria dai Bercau

Ristorante Trattoria dai Bercau i Barolo
Lyssetting kan de ikke. Men Ristorante Trattoria dai Bercau serverer fantastisk mat!

Belysningen i denne trattoriaen i søvnige Verduno var som på italienske restauranter flest: Vi satt under flomlys fra lysstoffrør. Men ellers var alt egentlig perfekt.

Smaksmenyen vi fikk servert, hadde ni retter. Og siden rettene ikke var sånne miniporsjoner av en langtidsstekt ert og et oksekjakefnugg som nordiske restauranter serverer, men skikkelige porsjoner til å bli mett av – og hver av dem attpåtil var så gode at jeg spiste opp hver smule – var Adinas råd helt på sin plass:

Vitello tonnato som antipasto på restauranten Bercau i Verduno i Barolo
Vitello tonnato ser lekkert ut, og smaker enda bedre.

– I dag bør dere komme sultne til middag, så jeg anbefaler en lett lunsj.

Adina kunne for øvrig opplyse at den mildt sagt uromantiske lyssettingen var et bevisst valg fra restaurantsjefens side. Han vil at gjestene skal se hva de spiser. Og det var maten strengt tatt også verdt, bare se på antipasto-spesialiteten vitello tonnato, løvtynne kalveskiver over tunfisksaus. Den fortjente faktisk at spisegjestene tok fram mobilen for et stykke matporno.

At hele etegildet ikke kostet mer enn beskjedne 40 euro gjør ikke anbefalingen mindre helhjertet.

L’Osteria del Vignaiolo

Restaurantdriveren Luciano Marengo kunne sikkert ha fortsatt å jage Michelin-stjerner, men i stedet har han valgt noe mye hyggeligere. Han har lagd et uformelt spisested med diger uteservering hvor du bare kan lene deg tilbake på stolen og glede deg til første rett kommer.

Så folkelig er restauranten at den ifølge Adina folkemunne går under navnet «Krysset» – den ligger midt i det eneste du vil legge merke til i den knøttlille landsbyen Santa Maria, veikrysset.

Vi fråtset oss gjennom en fem retters smaksmeny som fulgte et nokså annerledes prinsipp: Vi kunne selv velge oss rettene fra ala carte-menyen. Selv gikk jeg for herligheter som lun kaninsalat med grønnsaker, ravioli-spesialiteten plin med smør og salvie, og piemontesisk kalv stuet i nebbiolo.

Fem retteren kostet beskjedne 38 euro. Hvis du heller vil gå for ala carte, får du hovedretter til hyggelige 10–13 euro.

Osteria More e Macine

Midt i Barolos «hovedstad» La Morra fikk vi prøve en annen måte å spise seg stappmett på. Osteriaen More e Macine byr gjestene på en svært uformell løsning: Vi fikk rett på rett på rett servert midt på bordet, slik at vi selv kunne forsyne oss og dele av godsakene.

Det ga en mer løssluppen stemning enn selv de andre restaurantene vi prøvde i området, selv om heller ikke de akkurat var stive og kjedelige. Så er More e Macine da også et sted hvor du ofte vil møte områdets vinbønder, ifølge Adina.

Les flere reisetips i Barolo her!

Flere anbefalte spisesteder i Barolo

utsikt over Piemonte fra Villa Adina i Barolo
Hele Barolo fortjener å utforskes. Og du vil aldri være spesielt langt unna en god restaurant. Dette er for øvrig nesten utsikten du får fra nedenfor nevnte Bovio.

Nå er selvfølgelig ikke dette en fullstendig liste over gode restauranter i Barolo. Selv om dette er «bøgda» i Piemonte, er det tross alt også et skikkelig upper class turistområde.

Michelin-guiden har tildelt stjerne til hele 16 restauranter i Barolo-området med omegn (inkludert blant annet Alba), mens ytterligere fem har fått bib gourmand-symbol og 26 Michelin-tallerken.

Her er andre tre andre restauranttips jeg har fått via Facebook-sida til Det vonde liv.

  • Vinoteca Centro Storico i Serralunga d’Alba har fått en hel reportasje i Aftenposten, og serverer mat etter svigermors oppskrifter.
  • La Fontanazza i sørenden av La Morra serverer tradisjonell piemontesisk mat og har ifølge min tipser et fantastisk vinkart.
  • Ristorante Bovio, også i La Morra, byr på panoramautsikt over Barolo – og Adinas villa – og kan skilte med 44.000 flasker vin i kjelleren og Michelin-tallerken.

Buon appetito!

Lik Det vonde liv på Facebook!