Island: Svart magi i Reykjaviks beste kafé

REISE TIL: REYKJAVIK, ISLAND

Glem Reykjaviks beste restaurant eller Reykjaviks beste bar. Det som virkelig teller på Island, er som i Norge: Kaffe.

Det er hva du blir tilbudt overalt når du besøker noen. Svart kaffe. Og du bør takke ja. Akkurat som i Norge. Lite gir mer samhold enn å blåse og slurpe over en kopp svart bønnebrygg.

Rett under Hallgrímskirkja

Reykjavik, Hallgrimskirkja, kirke, arkitektur, Island
Hallgrimskirkja er den ene severdigheten i Reykjavik som du virkelig må få med deg.

Derfor vil jeg heller skrive om Reykjaviks beste kafé. Restauranter og den slags kan du finne annetsteds, f.eks. i reportasjen jeg har i nyeste utgave av Magasinet Reiselyst.

Den islandske hovedstadens beste kafé – etter sigende, i hvert fall – heter Reykjavik Roasters og du kan like gjerne plotte den inn i reiseruta. Det lager ikke engang noen omvei.

Kaffehuset ligger godt plassert mellom to steder du garantert vil gå, på et gatehjørne i bakken opp mot Hallgrímskirkja fra hovedgata Laugavegur.

Og uansett hvor stramt program du har på storbyhelgen; du vil finne rikelig anledning til et kafébesøk. Eller som det heter på suvenir-t-skjorta: «Welcome to Iceland. If you don’t like the weather just wait five minutes».

Reykjavik er heller ikke større enn at det lille kaffebrenneriet er et egnet tilfluktsted selv om du skulle befinne deg i Laugavegur når blaffet av blåst følges av en regnbyge.

Utflukt? Les om The Golden Circle!

Reykjavik
Du kan gå nesten til topps i tårnet på Hallgrimskirkja. Derfra ser Reykjavik slik ut.

Tim Wendelboe-inspirert kaffe

Der møter du en trivelig kafé med LP- spiller og platebunker, og møbler hentet med tilhenger i garasjer, loppemarkeder og brukthandlere. Et trivelig sted, altså.

Og fryktelig god kaffe som brennes der. Det er nemlig ikke bare et kaffihús, men også en ristun.

Ifølge baristamester Torfi Þór Torfason er Reykjavik Roasters inspirert av den norske kaffeguruen Tim Wendelboe. Det betyr lyst brente bønner – ifølge Torfason byens aller lyseste.

– Da fokuserer vi på særpreget til bønnene, så du smaker forskjellen, fruktig eller nøttagtig. Kaffe er som vin, du skal smake forskjellen, forklarte sjefsbaristaen.

Reykjaviks beste kafé, kaffe, Reykjavik Roasters
Torfi Þór Torfason og co. i Reykjavik Roasters brenner alle bønnene selv.

Ifølge en annen kaffekjenner jeg har snakket med, Idar André Ellingsen ved Langøra Kaffebrenneri, er slik «lys kaffe» en luksus som er oss i Norden forunt, mens innbyggere i land med dårligere vannkvalitet må «maskere» vannet med mørkere kaffe.

Du kan være enig eller uenig i den kaffefilosofien, selv foretrekker jeg egentlig en kruttsterk espresso. Reykjavik Roasters serverer selvfølgelig det også. Alt sammen nitid behandlet på beste baristavis hvor lite overlates til tilfeldighetene. Den er tross alt kjent som den beste kafeen i Reykjavik.

Da nøyer de seg ikke med å brenne bønnene selv. De veier også kaffen og har programmert maskina slik at bryggingen passer perfekt til bønnene og mengden.

Og hvis du tenker at kaffe egentlig bare er en funksjonsdrikk, kan du kose deg med LP-spilleren.

Restauranter, shopping og severdigheter i Reykjavik kan du lese om på sidene til byens turistinformasjon.

Kaffenerd? Les mer om kaffens fantastiske historie her!

reykjavikq
Interiøret i Hallgrimskirkja.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.