REISE TIL: ISLAND
Island er mektig natur. Truende vulkaner, bakke som ryker, storslåtte lavalandskaper som ruller bortover, mil på mil med tom ødemark – og fosser.
En av opplevelsene som alltid gledet da jeg kjørte rundt øyas Hringvegur – Ringveien – var nettopp de støyende, vannskysprutende fossefallene som skar ned i landskapet, gjerne akkurat idet jeg trengte en pause.
At Island og fosser hører sammen, er ikke så rart. For tross alt: Det regner mye på Island, brå skurer eller pistrende vanndryss som skyter i ansiktet med vestavinden. I tillegg kommer snøen og isbreene, som sender smeltevann i mengder ned fra fjellene når det endelig tør utpå våren.
Men hvilke skal du se? Det kommer selvfølgelig an på reiseruta; de færreste kjører en sju mils omvei for å høre fossebrus, i hvert fall ikke i et land som har så mange.
Her er uansett mine favoritter fra Island-turen.

1. Godafoss
Godafoss mellom Mývatn og Nord-Islands «hovedstad» Akureyri er langt unna å være Islands største foss. Etter min mening er den derimot kanskje den vakreste.
Så kjørte jeg da også forbi mens høstdagen var på sitt fineste. Sola hadde fyrt i peisen og var i gang med kveldsstellet da jeg kom fram dit. En mykt, rosa skjær farget himmelen. Og nedenfor, i et landskap som ellers så flatt ut, skjulte Godafoss seg.
Det var et syn for guder: En serie av hvite slør som bruste ned sine 12 høydemeter.
Gudebildet er ikke forresten ikke helt tatt ut av det blå. Middelalderkrøniken Íslendingabók forteller at Thorgeir Thorkelsson, lagmannen som avgjorde at Island skulle bli kristent, kastet sine hedenske gudebilder nettopp i denne fossen i år 1000.
Les mer om fantastiske Mývatn!

2. Dettifoss
Hvis Godafoss er skjønnheten, er Dettifoss udyret. Fordelt på 100 meters bredde stuper nemlig hele 193 kubikkmeter vann ned de 44 meterne, hvert sekund. Det gjør kjempen til en av Europas sterkeste fosser.
Det gir en mektig opplevelse for både øyne og ører. Og du kan nesten glemme å holde deg tørr.
Plassert 7 mil øst for Mývatn og 16 mil vest for Egilsstadir, ligger Dettifoss virkelig midt i ødemarka. Men kjører du ringveien, er det en «kort» avstikker. (Alt er relativt, det er faktisk 3 mil å kjøre hver vei.)

3. Skógafoss
60 meter høy, 25 meter bred. Skógafoss er absolutt et imponerende skue der den kaster seg ned det som en gang var en havklippe langs Islands kystlinje.
Da jeg gikk stia opp dit, var det overskya. Hadde det vært sol, ville jeg så å si garantert ha sett regnbuen – kanskje til og med to. Siden jeg også tok trappene østenfor, fikk jeg likevel et litt annerledes fossebilde.
Og bak fossen? Der skal det visstnok være gjemt en skatt. Legenden påstår i hvert fall at områdets første vikingnybygger, Thrasi Thorolfsson, gravde ned en skatt i en grotte bak vannveggen.
Enda flottere? Les om fotturen Laugavegur som slutter her!

4. Seljalandsfoss
Eyjafjallajökull har bidratt med mer enn bare askeskyer. Og heldigvis er Seljalandsfoss både et hyggeligere og mer varig bidrag til verden.
De 60 meterne med fritt fall er imponerende nok i seg selv. Det som virkelig har gjort fossefallet til et nær sagt obligatorisk stopp på slutten (eller starten) av Hringvegur er likevel den bildevennlige bonusen: Du kan gå bak fossen.
Om du bør gjøre det uten regntøy, er en annen sak. Da jeg besøkte den, var det uansett ikke noe dilemma. På Island trenger du ikke fossesprut for å bli våt til skinnet.

5. Gullfoss
Fem minutters kjøring fra Islands verdensberømte geysirer sier sitt: Gullfoss er alt annet enn uoppdaget. Den er tvert imot et obligatorisk stopp på landets like obligatoriske rundtur The Golden Circle.
Masseturismen klarer likevel ikke å forpurre storheten. Knekken i Hvitá-elvas ferd fra Langjökull-breen mot havet er nemlig diger. Så er den da også delt i to: Først et fall på 11 meter, og deretter et på 21 meter.
Skyfri himmel sørget også for regnbue da jeg besøkte den. Det er en hyggelig bonus.
Les mer om The Golden Circle her!

6. Svartifoss
Selve vannstrålen var kanskje ikke så imponerende ved Svartifoss. Joda, 20 meter er mye nok det. Men sammenlignet med de andre fossefallene på denne lista, var vannmengden som en dryppende kran å regne.
Når den likevel må med, skyldes det naturen bak. Fossen spruter nemlig ned et loddrett stup av svarte «orgelpiper» av basaltstein. Det har gjort den til en postkortkjendis. Og skal etter sigende ha inspirert fasaden på Reykjaviks fineste og mest ikoniske bygning, Hallgrímskirkja.
Fossen ligger omtrent midtveis på sørkysten av Island, en halvtimes nydelig fottur gjennom bjørkeskogen.