REISE TIL: ATHEN, HELLAS
Det eneste problemet med Akropolis i Athen – bortsett fra stillasene og skylinen av heisekraner, selvfølgelig – er at du ikke kan se Akropolis derfra.
Du kan selvfølgelig se templene: Parthenon, Erekhtheion og tempelet til Athene Nike. Men på nært hold ser du også slitasjen.
Parthenon ble skadet da venetianerne bombarderte det og satte fyr på osmanernes kruttlager (i tempelet!). Senere stjal britene flere av skulpturene og fraktet til British Museum. Erekhtheion ble først ramponert av Lord Elgin og deretter beskutt av osmanerne. Tempelet til Athene Nike ble revet (!) av osmanerne i 1686 for å bruke steinen i en forsvarsmur, og har senere blitt gjenoppbygget to ganger. Lista er lang…
Fra selve tempelhøyden får du heller ikke sett helheten: Åsen som var åndelig sentrum i den europeiske sivilisasjonens vugge.
På min reise til Athen for å lage reportasje i Magasinet Reiselyst, lagde jeg derfor et slags prosjekt ut av å finne den aller beste utsikten.
Lykabettos-høyden

Utsikt er subjektivt. En eiendomsmekler vil ha andre kriterier enn en havørn. Men kanskje, muligens, nei la gå: Etter min mening var den aller fineste utsikten over Akropolis fra Lykabettos.
Den 300 meter høye åsen våker som en grønnkledd pyramide over byen, og bød på et fantastisk panorama. Da jeg steg ut av kabelbanen, åpnet hele Athen seg under meg. Og selve Akropolis lå perfekt plassert mellom meg og havet og solnedgangen.
Rundt meg satt kjæresteparene og nøt den varme Athen-kvelden. Selv reiste jeg alene, og gadd ikke engang bruke penger på en drink i utsiktspunktets restaurant. (Sikkert like greit, jeg tror ikke den er særlig bra.)
Men synet av den greske hovedstaden, kveldshimmelen og bukta utenfor kunne ingen ta fra meg.
En takbar ved Monastiraki

Til neste utsiktspunkt trengte jeg hverken kabelbane eller sterke lårmuskler. Til cocktailbaren på toppen av hotellet A for Athens (*) gikk det heis.
Belønningen ble ikke holdt tilbake av den grunn. Fra min plass ute ved kanten av terrassen hadde jeg ikke bare kremutsikt rett over til tempelet til Athene Nike – rett gjennom søylerekka – og resten av Akropolis. Rett nedenfor meg lå også den fine Monastiraki-plassen med 900-tallskirka Pantanassa og moskeen Tzistarakis. Og bakenfor den åttekantede moskékuppelen skimtet jeg de første søylene av det antikke Hadrians bibliotek.
Om Lykabettos ga den mest storslagne helheten over Athen, var taket like nordvest for Plaka det etter min mening beste stedet for å se selve Akropolis.
Den gamle domstolhøyden

Det siste utsiktspunktet som virkelig lokket fram seriefotografen i meg, var så nær Akropolis at det nesten føltes dumt. Areopagus-klippen hadde jo for de greske gudene kun vært et steinkast unna!
I antikken ble klippen brukt til rettssaker når det var snakk om særlig alvorlige forbrytelser: Drap, religiøse lovbrudd, og å sette fyr på oliventrær. Det sies også at apostelen Paulus skal ha holdt en berømt tale her: «Gud, han som skapte verden og alt som i den er, han som er herre over himmel og jord, han bor ikke i templer som er bygd med hender.»
Om apostelen virkelig sto her, skal ikke jeg uttale meg om. Det vil i hvert fall være lett å forstå hvordan han fant inspirasjonen. Fra Areopagus så han jo rett opp på Akropolis’ templer! Aller best var imidlertid utsikten mot Propylaea – den monumentale inngangen.
Hvis du vil besøke klippen, er mitt tips å gjøre som meg: Gå dit etter at du har vært oppe. Utsikten rett opp mot inngangspartiet betyr jo at du også ser hvor mange andre turister som har tenkt seg til Akropolis. Det er en kalddusj du gjerne kan slippe…
Til Hellas? Les også om Lesvos!
Selve Akropolis

Nå startet jeg riktignok dette innlegget med å fastslå at du ikke egentlig ser Akropolis fra Akropolis. Det stemmer for så vidt. Når du vel har kommet opp, ser du jo strengt tatt ikke tempelhøyden for bare søyler.
Du ser imidlertid mye annet. Templene er én ting. Alle turistene som lager andemunn bak selfiestanga er en annen glede.
Og siden Akropolis er mer enn bare akkurat toppen av klippen, får du faktisk flott utsikt til enkelte deler av Athens store severdighet. Verdens eldste teater, Dionysus Eleuthereus-teatret ligger for eksempel rett nedenfor den åpne plassen mellom Parthenon og Pandions helligdom. Og lenger vest – rett før du går inn – har du fantastisk utsikt over det romerske teatret Odeon til Herodes Atticus.
PS! Siden mange som nevnt har herjet mye med Akropolis, er det ingen dum idé å se stedet med en guide. Du kan bestille en guidet omvisning her (*).
Lik Det vonde liv på Facebook!
PS! Lenkene merket med (*), fører til henholdsvis Booking.com og Getyourguide, som begge gir meg en liten provisjon av et eventuelt salg. Prisen du betaler, påvirkes ikke.