Sjarm og skjønnhet i Budapest

REISE TIL: BUDAPEST, UNGARN

For en herlig by Budapest er, som et Nesten-Praha med alt annet enn nesten like mange turister!

Når det er sagt: Helt uten turister er den ungarske hovedstaden på ingen måte. Til det har byen altfor mye å se. Direkteruter fra Oslo, Bergen og Stavanger (pluss 133 andre flyplasser) hjelper selvfølgelig også.

Buda+Pest=Budapest

Historien om Budapest er i realiteten historien om to byer. På 800-tallet ble Buda og Pest bygd som to bulgarske grensefestninger på hver sin side av Donau.

Utover 1100-tallet begynte de to stedene (som nå hadde blitt ungarske) å utvikle seg til landsbyer. I 1247 bygde kong Béla IV et slott på Slottshøyden i Buda, og 114 år senere ble byen Ungarns hovedstad.

Frihetsbroa i Budapest
Frihetsbroa fra 1896 ble ødelagt under krigen. Men restaureringen ble ganske så fin…

I 1849 ble den første broa over Donau bygd. De to byene var ikke lenger skilt av 230 meter med elvevann. Og i 1873 tok ungarerne den uunngåelige konsekvensen: Buda og Pest – samt nabobyen Óbuda – ble slått sammen til én by: Budapest. (I Porto i Portugal har de ikke tenkt likedan, der er det fortsatt flere byer innenfor samme byområde.)

Les også mine tips til Praha!

Sightseeing i Buda

Buda slott på Slottshøyden i Budapest
Buda slott er bare en av grunnene til at Buda er den typiske turistmagneten i Budapest.

Selv om vi bodde i Pest, var Buda det åpenbare trekkplasteret. Først «måtte» vi innom Gellertbadet. Jugendbadet fra 1918 er riktignok ikke Budapests aller mest kjente – den tittelen stikker Szechenyi-badet i Pest av med – men like fullt:

Gellert var vakkert. Det termisk oppvarmede vannet var varmt, og visstnok helsebringende. Og i tillegg lå det kun en kort spasertur og 51 høydemeter med kabelbane fra Slottshøyden.

Der lå verdensarvlistede Buda slott, den nygotiske utsiktsterrassen Fiskerbastionen og Mattiaskirken. Strengt tatt var det nokså fint å bare tusle rundt i de fredelige gatene også. Og å skyte bue hos karen som holdt til i parken vest for slottet.

Og i kafeen Ruszwurm kunne vi varme skrottene med kaffe og kaker – blant barokkinteriør som slettes ikke er noe nymotens påfunn.

Storbyhelg? Les mine tips her!

Og i Pest

Frihetsbroa bragte oss trygt tilbake til hotellet på motsatt side av Budapest. Og neste morgen var det Pest som skulle utforskes.

Nå er kanskje ikke sjarmen like påtrengende der. I hvert fall ikke etter mitt syn. Tross alt ble tre fjerdedeler av Pests bygninger ødelagt i flommen i 1838, da deler av byen sto 2,5 meter under vann.

Parlamentsbygningen i Budapest sett fra landsida.
Det er ikke parlamentsbygningen det er noe feil med i Ungarn.

Men like fullt. Selv om demokratiet i Ungarn er en trist historie, er parlamentsbygningen i Budapest en av verdens fineste. Du kan til og med få omvisninger der. I tillegg lokket St. Stefan-basilikaen, den store markedshallen, og det tidligere nevnte Szechenyi-badet på Pest-sida.

Vi rakk ikke engang alt. Vi skulle jo kose oss også.

Og litt vakker musikk

Jeg må for øvrig nevne en liten merkverdighet fra Budapest-turen. Hør på gatemusikanten jeg traff på i parken utenfor Matthaskirken på Slottshøyden.

Som du trolig allerede har innsett, er det altså ikke bare skottene som blæs på belgen. Også i Ungarn har de lang tradisjon for sekkepipemusikk. Faktisk besto landets folkemusikk tidligere av landsbysekkepipespillere, helt til romafolkets strengeorkestre tok over.

Så hva kan være bedre enn en lirekasse med sekkepipemusikk? Det er i det minste noe du ikke finner overalt…

Lik Det vonde liv på Facebook!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.