Laugavegur på Island: Alt du må vite

REISE TIL: LAUGAVEGUR, ISLAND

Den har ingen høye fjell, og ingen storslåtte fjorder. Likevel må Laugavegur på Island være en av verdens aller flotteste fotturer.

Laugavegur, Island, fottur, vading.
Du må vade over fire elver. Sandaler er anbefalt – pluss håndkle til å tørke føttene.

Ikke på grunn av bratte høydemetre til høyre og venstre; da får du heller velge Romsdalseggen eller Anapurna. Men Islands mest berømte fottur har noe helt annet:

Den er en slags vandring i geologien, et vulkansk landskap hvor ryolitten spiller i rosa, grått, beige og hvitt, og obsidian funkler som svart glass på bakken – to typer lavastein som nærmest kappes om å vise at skjønnhet kommer innenfra, også innenfra Moder Jord. Andre steder pruster fumaroler ut gråhvit damp, og jorden åpner seg i brune gryter hvor vann fra jordens indre står og putrer.

Praktisk hjelp til planlegging av Laugavegur finner du lenger nede.

Les også om Islands mest populære rundtur, The Golden Circle!

En malerisk fottur

Jeg lot meg fengsle av lavaspillet i panorama etter panorama de fire dagene langs Laugavegur. Det var overjordisk – eller muligens heller underjordisk. En helt unik natur jeg aldri har sett maken til.

Og det oppfatter tydeligvis også IT-verdenens moderne algoritmer.

Da jeg skulle laste opp Reiselyst-reportasjen, som jeg anser som noe av det beste jeg skrev for dem, på Pinterest, kom nemlig følgende forslag til relatert bilde opp: «Renoir Landscape».

pinterest
Reiselyst-reportasjen om Laugavegur lagt inn på Pinterest, med lenke til «relatert bilde».

Fransk impresjonisme, altså. Pierre-Auguste Renoir. For dataprosessorene må du til malerienes verden for å finne maken til ren, islandsk natur et gråværskvarter.

Måten piskregnet, snøstormene, blåsten og sluddet og tåka og snøsmeltingens flomvann har modellert og slipt naturen på Island, kan best sammenlignes med måten en pensel former et landskap. Snakker om malerisk!

Se mine 6 favoritt-fosser på Island!

Snåle Island

Det var ikke bare estetisk at Laugavegur gjorde inntrykk. Også hyttevaktene til Ferðafélag Íslands, Islands svar på DNT, var noe for seg selv.

Laugavegur, Emstrur, Island, syngende hund
Heida og Bronco ga en avskjedskonsert før vi gikk fra Emstrur.

Mest spesiell – og herlig – var Heiða Meldal, vakt på mitt tredje og siste ly på vandringen. I det krypende tussmørket inne på Emstrur-hytta, Heiða likte ikke løden fra lampene, fortalte hun om sin overgang til islendingenes gamle vikingtro, åsatro.

– Jeg liker troen. Æsene er mer menneskelige enn den kristne Gud. De gjør feil. Og jeg kaller faktisk på dem når jeg trenger hjelp, den av gudene som passer til det jeg trenger. Det gjorde jeg aldri før, forklarte hun.

Utenfor pakket mørket sine siste folder rundt den gråmalte stua. På gulvet lå Bronco og snorket mellom potene.

– Du må høre ham synge, sa Heiða med ett, og la til at Bronco er den fødte bluessanger. Hun tok fram munnspillet og rusket han i pelsen. Munnspillet klaget men Bronco lå like flatt.

– Han er for trøtt, resignerte hun til slutt. Det var tid for senga. Men neste dag fikk Bronco sin revansj ute på trammen. Som den reneste Howling Wolf – Howling Dog, altså – ulte han sin vulkanske blues til avskjed. Utpå ettermiddagen var jeg i Þórsmörk. Ikke mer Laugavegur. Fotturen var ferdig. Pokker. Jeg skulle ha gått tilbake samme vei.

Neste gang.

Les mer om Islands store litteratur fra åsatroens glansdager, islendingesagaene.

Vanlige spørsmål om planlegging / FAQ om Laugavegur

Laugavegur, fjellhytte, fottur
Hytteliv langs Laugavegur.
Hva er Laugavegur?

Laugavegur er en 55 kilometer lang fottur sørvest på Island, fra de varme kildene i Landmannalaugar i innlandet til Þórsmörk nær kysten. En populær forlengelse går østover fra Þórsmörk til Skógar. Turen går gjennom vulkansk landskap med varme kilder, fumaroler og et variert landskap med både lavaformasjoner, runde ryolittformasjoner og sletter dekket av funklende obsidian. Ruta vedlikeholdes av Ferðafélag Íslands og ble merket for første gang i 1979.

Hva er beste tid for å gå Laugevegur?

Island har et ekstremt hardt klima, så du kan egentlig kun gå Laugavegur mellom ca. 25 juni til tidlig september, avhengig av når snøen smelter og kommer tilbake. Å gå den vinterstid, altså Laugavegur på ski, kan du bare glemme. Det er ikke bare dårlige forberedelser som gjør at ruta er full av minnesteiner etter omkomne. Vinteren i innlandet på Island er, ifølge alle jeg har snakket med, mye mer ekstrem enn her hjemme i Norge.

Hvor lang tid trenger jeg for å gå Laugavegur?

De fleste bruker fire dager fra Landmannalaugar til Þórsmörk, men det er fint mulig å gå turen på tre dager. Videre til Skógar er det ytterligere én dag.

Hvor finner jeg informasjon om Laugavegur?

Ferðafélag Íslands har en del informasjon om både ruta med elvekryssinger og mer praktisk info om  blant annet de seks hyttene og campingplassene underveis, anbefalte pakkelister, vær og klima og dag for dag-beskrivelse av turen med lengde, stigning og beregnet gangtid. Nomaden selger turkart over ruta, Landmælingar kart: Serkort 7 Þórsmörk – Laugavegurinn 1:100.000. Tysk Amazon selger også Uve Grünewalds «Iceland – The Southern Highlands: The best hiking trails between Landmannalaugar and Skógar», en vanntett turbeskrivelse med kart i 1:50.000. Hvis du vil lese mer skildring, er jeg så ubeskjeden at jeg anbefaler min egen reportasje i Reiselyst.

Hvilket utstyr trenger jeg?

Laugavegur er i utgangspunktet hverken særlig bratt eller ulendt sett med norske øyne. En største høyde over havet på 1100 meter høres heller ikke avskrekkende ut. Men islandsk vær er ekstremt ustadig, så du må regne med alt fra øsregn og sterk blåst til behagelig solskinn – gjerne før lunsjrasten.

Husk derfor vann- og vindtette turklær, lue og hansker, ekstra joggesko eller sandaler til de fire elvekryssingen underveis (det kalde brevannet gjør at huden lett får sår hvis du går barbeint), kompass og et godt kart (se punktet om informasjon), sovepose, drikkeflaske og – merk deg dette! – all mat du trenger på turen.

Hva med overnatting langs Laugavegur?

Ferðafélag Íslands (FI) driver seks hytter langs ruta, inkludert Landmannalaugar og Þórsmörk. Ved alle hyttene er det også campingplass. Merk imidlertid én ting: Turistforeningen på Island har ikke plassgaranti slik som DNT i Norge. Er hytta full, får du ikke lov til å sove der! Derfor er det helt essensielt å bestille seng på forhånd. (Køyesengene til FI er basert på at to personer deler en relativt smal madrass (ca. en meters bredde etter øyemål.) Turen krever altså mer planlegging enn fjellturer i Norge. Hyttene er kun åpne mellom ca. 25. juni til tidlig september.

Hyttene, med mer informasjon, er følgende: Landmannalaugar, Hrafntinnusker, Álftavatn, Hvanngil, Emstrur og Þórsmörk.

Ingen av hyttene selger mat, men gjestene de har fullt utstyrte kjøkken som hyttegjestene kan bruke. Campere får derimot ikke bruke kjøkkenet. Det er heller ikke særlig tilrettelagt for camping, så pass på å velge en teltplass som holder seg tørr gjennom natta selv i regn.

Kan jeg gå Laugavegur som gruppetur med guide?

Både Trek Iceland, Trex og Nordic Adventure Travels tilbyr guidede fotturer langs Laugavegur med små grupper. Da er bagasjetransport mellom hyttene og mat underveis inkludert. Det aller beste argumentet for å velge den lettvinte løsningen er likevel at du er sikret plass på hyttene.

Hva med transport til og fra Landmannalaugar og Þórsmörk?

Reykjavik Excursions, Sterna og Trex kjører rutebusser Reykjavik-Landmannalaugar og Reykjavik- Þórsmörk. Nettsiden Nat.is har lenker til alle disse bussrutene.

Etter turen (og gjerne før) fortjener du en skikkelig digg kafédag på kafeen som serverer Reykjaviks beste kaffe.

Og her finner du alle mine innlegg om Island!

Markarfljótsgljúfur Canyon, Emstrur, Laugavegur, Island, fottur, natur
Canyonen Markarfljótsgljúfur nær Emstrur er flott.

6 kommentarer Legg til din

  1. Camilla sier:

    Spennende innlegg. 🙂 Har tenkt på Laugavegur i mange år og ettersom jeg sannsynligvis kommer til å gå alene, blir det nok til at jeg melder meg på en organisert tur. Kjenner du noe til selskapene du never over? Er ett å foretrekke foran de andre, eller er de omtrent de samme? Og reiste du alene, eller i en gruppe? Camilla

    1. Gjermund Glesnes sier:

      Hei Camilla, så kult! Laugavegur er virkelig en fantastisk fottur – og definitivt best sammen med andre 🙂 Jeg gikk med Trek Iceland, men antar egentlig at alle selskapene er cirka like bra. Hyttene er jo de samme, jeg gjetter at maten ikke er så ulik (den lages jo på samme hyttekjøkken), og man er aldri garantert hvem guiden blir…
      God tur! 🙂

  2. Camilla sier:

    Takk for raskt svar. 🙂 Da må jeg bare begynne å planlegge, hvis jeg ikke blir revet med av en av de andre reiseskildringene dine da. 😉 Har ikke lest bloggen din før, men ser at det er mange spennende reisemål som blir omtalt.

    1. Gjermund Glesnes sier:

      Tusen takk! Laugavegur er i hvert fall topp. Ikke vent altfor lenge, de islandske turisthyttene blir jo fylt opp – og FI er ikke som DNT: Mens DNT alltid lar deg få sove på gulvet i hytta, kjører FI strengt regime. Er hytta full, så er den full! (En regel jeg syns er rimelig kjip, jeg trodde sikkerhet til fjells var en av grunnene til DNTs policy…)

  3. Martine sier:

    Hei! Takk for et fint og opplysende innlegg 🙂 Jeg driver å booker bussbilletter, men er litt usikker på returen fra Thorsmork. Vet du tilfeldigvis om den bør være fra Basar, Husadalur eller Langidalur, eller har det ingen betydning, tror du?

    1. Gjermund Glesnes sier:

      Hei! Takk for hyggelig kommentar. Langidalur er busstoppet i enden av Laugavegur. Så kult at du skal gå Laugavegur, god tur! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.